OMUL SFINTESTE LOCUL! Da si tu o mana de ajutor pentru scoala si viata copiilor din bordeiele de la BLAJEL

E vorba despre cele 8 familii care traiesc in bordeiele din dealurile Blajelului… Acesti amarati sunt ajutati de fundatia Romanianhjelpen vestlanded din Norvegia, in parteneriat cu Crucea Rosie Subfiliala Medias, de ani de zile, cu hrana si imbracaminte. In urma cu cateva luni, fundatia a initiat o strangere de fonduri pentru a le oferi camine adecvate in urma campaniei, au cumparat un container sanitar, cu dusuri si chiuvete, si un boiler , totul in valoare de 6000 euro. Acesta e amplasat chiar acum in spatele caminului cultural. Aici membrii celor 8 familii vor fi invatati sa se spele si sa spele haine. Si pentru ca voluntarii din zona impreuna cu reprezentantii fundatiei dau zor,  cand se finalizeaza conectarea la retelele de utilitati, vor spala 4 copii, pe care au reusit sa ii inscrie la scoala normala. Asa cum aflam de la unul dintre cei implicati in acest generos proiect, dl Kadar Tamas, copiii vor fi pregatiti pentru prima zi de scolaa asa cum se cuvine: curati, imbracati si dotati pentru luni- prim azi de scoala. In legatura cu ceilalti copii, interlocutorul nostru ne-a declarat: „restul copiilor nu pot merge la scoala, nu pot fi primiti in clasa 1-a la 14 ani, dar pentru ei amplasam doua baraci, langa containerul sanitar ,unde le facem o scoala speciala la care asistenti sociali, profesori si voluntari vor preda „cei 6 ani de acasa”, notiuni de igiena, cultura generala, apoi scris si citit… si tot ce este nevoie.

Intre timp, langa cocioabele lor pe deal e pregatit terenul pentru a fi instalate 9 containere de locuit oferite de Crucea Rosie Austria. Va fi un fel de… „Containmerdorf” (satul de containere) ca acesti oameni sa si locuiasca decent. Zilele acestea, vom amplasa cele doua casute de lemn care vor forma scoala. Sunt de facut lucrari de tamplarie, si la acoperis, vosim la exterior si in interior, mobilam si decoram, sa vina copiii cu drag sa invete. Intre timp, femeile invata mamele cum sa isi spele si sa isi ingrijeasca copiii… In plus, cei care nu vor absenta de la scoala speciala sau normala vor primi saptamanal cupoane de hrana. Sigur, avem amre nevoie de voluntari. Oricine va simti chemare sa le predea orice, sau sa ajute intr-un oarecare fel, e binevenit!”, a explicat Kadar Tamas.

Cititi povestea! Nu e doar „o poveste” e despre realitate. Despre sansa unor oameni de a deveni oameni dar si despre sansa noastra- a mea, a ta, a noastra de a ne demonstra noua insine ca suntem OAMENI.

 

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: