joi, 7 noiembrie 2024
4.2 C
Sibiu

ONOR LA TRANSFĂGĂRĂŞAN!

“40 de ani de la darea în exploatare a drumului „Transfăgărăşan”, un drum „dăltuit” în stâncă de militarii genişti care au lăsat în urma lor o realizare de excepţie.

„Se-nalţă Transfăgărăşanul
Pe culmi şi creste carpatine,
Fragment din măreţia ţării”

General de brigadă (r.) Nicolae Mazilu, comandantul Regimentului 52 Geniu Alba Iulia care a lucrat la tronsonul de „Nord” al Transfăgărăşanului.

La 20 septembrie 1974, pe platoul Bâlea Lac, la cota 2042, s-a tăiat panglica pentru inaugurarea Transfăgărăşanului, o grandioasă lucrare de infrastructură care a deschis o nouă legătură între Muntenia şi Transilvania.

Drumul naţional Transfăgărăşan traversează cel mai înalt lanţ muntos din ţara noastră, Munţii Făgăraş, de la barajul lacului de acumulare Vidraru până la şoseaua Sibiu-Făgăraş, pe parcursul a 90,167 kilometri. Trecerea de pe versantul sudic pe cel nordic se realizează printr-un tunel lung de 887 de metri, situat între vârfurile Capra şi Paltinul, la altitudinea de 2.042 metri.

Construcţia a început în anul 1969. Armata a acţionat într-o primă etapă cu două detaşamente de genişti din Regimentul 1 Geniu „Alexandru Ioan Cuza”, Râmnicu Vâlcea, comandat la acea vreme de locotenent colonel Ştefan Bediu. Acestea, cu un efectiv de aproximativ 200 de militari fiecare, au atacat lucrarea din două părţi: de la nord la sud, de la şoseaua Sibiu-Făgăraş, pe valea Bâlei, către cabana Bâlea Cascadă şi de la sud la nord pe marginea lacului Vidraru şi valea Caprei.

Începând cu decembrie 1970, Regimentul 1 Geniu şi-a retras efectivele în partea de „Sud”, iar partea de „Nord” a fost preluată de Regimentul 52 Geniu Alba Iulia, comandat de locotenent colonel Nicolae Mazilu.

La începutul anului 1973 s-a executat o a doua mare manevră de forţe, în partea de „Sud” a şantierului, astfel Regimentul 1 Geniu s-a retras pe valea pârâului Capra, iar pe conturul lacului Vidraru a fost constituită o nouă unitate de geniu sub comanda colonelului Gheorghe Buzatu.

Pe măsura creării fronturilor de lucru şi creşterii volumului de lucrări, unităţile de geniu au fost întărite şi cu militari din unităţi de alte arme, aceste efective schimbându-se din şase în şase luni, iar atunci când a fost nevoie de forţe sporite de geniu pentru realizarea anumitor obiective, periodic au fost trimise pe Transfăgărăşan subunităţi constituite, din aproape toate unităţile de geniu din ţară.

Pentru realizarea acestei lucrări de excepţie, ce rivalizează cu marile drumuri din Alpi, s-au executat circa 4 milioane metri cubi de terasament, 290 de mii metri cubi de fundaţii, 598 de mii metri pătraţi de suprastructuri de macadam, 290 de mii metri cubi de zidărie, 830 de lucrări transversale, 27 de viaducte şi poduri deosebit de rezistente, s-au folosit peste 6 milioane de kilograme de explozibil, iar utilajele şi maşinile au consumat mai bine de 18 milioane de motokilometri.
Cu prilegul Inaugurării drumului Transfăgărăşan au fost decoraţi cu ordine şi medalii 553 de ofiţeri, maiştrii militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi.

Respectul şi recunoştinţa noastră tuturor celor care au contribuit la această realizare de excepţie!”

Este acesta mesajul postat azi pe o retea de socializare de catre conducerea ministerului Apararii Nationale, in ziua in care cel mai spectaculos drum din Europa si unul dintre cele mai pitoresti de pe mapamond, Transfagarasanul aniverseaza 40 de ani! In memoria tuituror militarilor si muncitorilor care au dus la indeplinire proiectul-gigant!

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

România și Turcia implementează impozitul minim global pentru a promova practici de afaceri echitabile

Regulile Pilonului 2 - sistemul mondial de combatere a...

Prestatorii de servicii funerare sunt obligați să obțină avizul Consiliului Local pentru a mai putea să îți desfășoare activitatea specifică

Administrația Cimitirului Municipal Sibiu atenționează societățile comerciale care prestează...

Viabilizarea cartierului Veterani continuă cu amenajarea drumurilor

Primăria Sibiu continuă proiectul de viabilizare a cartierului Veterani...

FAIN! Canalizarea de la Prod, de acum, funcțională!

„Canalizarea de la Prod este funcțională. După o muncă...

Alte articole

Numirea administratorului public al municipiului Mediaș

Potrivit legislației în vigoare, și anume O.U.G. nr. 57/2019,...

CULTURĂ DE CANABIS descoperită de polițiști la Ocna Sibiului

La data de 6 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de...

WOW! 10 zile de Ars Hungarica la Sibiu! Festivalul își deschide porțile vineri, 8 noiembrie

O nouă ediție a Festivalului Ars Hungarica începe mâine,...

Ora de educație muzicală în Filarmonica sibiană. Au participat zeci de elevi!

Aproximativ 30 de elevi de clasa a IV-a de...

Astrid Fodor a depus jurământul pentru un nou mandat de Primar al Municipiului Sibiu

Astăzi, 6 noiembrie 2024, la sediul Judecătoriei Sibiu, primarul...

Atenție la eliberarea actului de identitate în contextul alegerilor electorale ce vor urma

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Sibiu, instituţie publică...

Din aceeași categorie

Categorii populare