40 de opere de arta, printre care tablouri, icoane si carti religioase vechi, sustrase din biserici italiene si importate ilegal, in Romania, au fost recuperare de la domiciliul unui barbat din judetul Sibiu. Actiunea a fost desfasurata atat de politistii romani, cat si de cei italieni. Potrivit expertizei autoritatilor romane, operele de arta apartin unor curente artistice italiene din secolele XVII-XVIII.
Politistii Directiei de Investigatii Criminale din cadrul I.G.P.R. si cei ai Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul I.P.J. Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si al Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, au lucrat, in perioada august 2012- aprilie 2013, la un dosar penal avand ca obiect furtul mai multor bunuri culturale mobile, provenite din Italia, care au fost introduse ilegal pe teritoriul Romaniei.
La sfarsitul lui septembrie 2012, in urma perchezitiilor domiciliare efectuate la domiciliul lui DAN F., de 32 de ani, din judetul Sibiu, a fost gasit si ridicat un lot de 22 opere de arta, compus din tablouri si icoane pe panza, icoane pe lemn si o icoana realizata in tehnica ulei pe tabla de cupru, toate avand tema religioasa, si un lot de 18 carti vechi, dintre care cea mai veche a fost tiparita in anul 1610. Unul dintre cele 22 de tablouri religioase, intitulat „Ecce Homo”, a fost sustras dintr-o biserica din Cremona in anul 1978 si se afla in urmarire internationala, potrivit oficialilor Inspectoratului de Politie Judeteana Hunedoara.
"Cercetarile si expertizele efectuate in cauza au stabilit ca bunurile provin din Italia, fiind introduse pe teritoriul Romaniei la sfarsitul anului 2011, fara documente de provenienta sau licenta de export, in scopul comercializarii, fapta constituind infractiunea de introducere pe teritoriul statului roman, precum si detinerea, comercializarea, organizarea de expozitii sau orice operatie privind circulatia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat strain, conform dispozitiilor legale in vigoare, si care au fost exportate ilegal", se arata intr-un comunicatd e presa al IPJ Hunedoara.
Autoritatile italiene, in urma sesizarii facute de Politia Romana, au inregistrat pe numele sibainului un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de tainuire si scoatere sau export ilegal de opere de arta.
Operele de arta au fost confiscate si par a face parte din patrimoniul cultural national italian ele apartinand unor curente artistice italiene specifice secolelor XVII – XVIII si exista indicii ca au fost sustrase din biserici din Italia.