Deputatul UDMR Korodi Attila va înainta Parlamentului unproiect de lege care să interzică amplasarea de automate pentru jocuri de noroc în baruri, restaurante, în incintaunităţilor de învăţământ sau culturale, în agenţiile Loto sau în gări.
Parlamentarul aduce ca principal argument faptul că „în ultima perioadă a crescut alarmant” numărul celor dependenţi de acest tip de jocuri de noroc. Mai mult, Korodi a spus ca primeşte din ce în ce mai multe solicitări pentru restricţionarea accesului la… aşa-numitele „păcănele” din partea a numeroase familii ai căror membri – adulţi, tineri sau copii – au luat drumul jocurilor de noroc mai ceva decât pe cel al stupefiantelor. Totodată, parlamentarul a recunoscut că o sesizare în acest sens i-a parvenit şi din partea Bisericii Catolice.
Concret, parlamentarul propune ca aparatele tip slot-machine să fie disponibile exclusiv în cazinouri.
Totodată, Korodi Attila trage un semnal de alarmă, chiar în expunerea de motive a proiectului. El spune că psihologii atrag atenţia că problema escaladării dependenţei de jocurile de noroc, ale cărei simptome sunt şocant de asemănătoare cu dependenţa „clasică” de substanţe psihotrope.
Deocamdată, proiectul de lege a ajuns la Ministerul de Finanţe, unde va fi evaluat impactul unei asemenea iniţiative asupra bugetului naţional, urmând ca documentul să fie depus ulterior la Senat, astfel încât, într-un viitor apropiat să devină lege.
"Nicăieri în lume nu găseşti aceste automate la colţ de stradă, în loterii, cârciumi, case de pariuri ci doar în cazinouri, unde omul face un efort să ajungă, unde îşi asuma aceasta participare şi îşi asumă acest lucru faţă de familie şi societate", a punctat Korodi Attila, citat de presa centrală.
Organizatorii de Sloturi se opun. „Interzicerea poate avea efecte distructive”
La polul opus, Asociaţia Organizatorilor de Sloturi consideră inoportună iniţitaiva, apreciind aceste jocuri drept… un rău necesar.
Dan Iliovici, director executiv ROMSLOT (Asociaţia Organizatorilor de Sloturi), a declarat zilele trecute că „interzicerea aparatelor de tip slot-machines amplasate legal ar putea să aibă efecte distructive putând duce, dimpotrivă, la o creştere a numărului de aparate ilegale şi la o orientare masivă a jucătorilor spre mediul online nereglementat”.
Până una alta, însă, ceva trebuie făcut. Nu o dată, elevii fugiţi de la ore, copii nesupravegheaţi, şomeri şi… chiar feţe bisericeşti au dat năvală să-şi ostoiască plictiseala, nervii sau dorul de câştig rapid butonând în neştire la astfel de jocuri amplasate aiurea. Numai că „pasiunea” asta costă uneori prea scump şi duce chiar la destrămarea multor familii şi la multe alte drame.