Pădurea fagului si bradului uriasi din Ţara Făgăraşului, la un pas de UNESCO

Pădurea virgină de la Şinca Veche, unde se află cel mai înalt brad din România, pe punctul să intre în patrimoniul UNESCO! World Wild Found – România a semnat zilele trecute un protocol de colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice şi Greenpeace pe o durată de doi ani, în scopul demarării procedurilor necesare pentru desemnarea unor situri care urmează a fi incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Aceste situri vizează pădurile virgine şi seculare de fag din Romania

Conform www.bunaziuafagaras.info , printre zonele appreciate ca merita a fi incluse în patrimoniul UNESCO figurează şi pădurile virgine din Şinca, care cuprind  aproximativ de 350 ha.  În pădurea de la Şinca se află cel mai înalt brad din România care masoara 62,5 metri (cat un bloc cu 23 de etaje). Evaluarile au fost realizate cu un hipsometru digital cu ultrasunete. Bradul are o… istorie de  300 de ani.

Demn de luat in seama si poate nu tocmai intamplator, pitoreasca pădure de la Şinca ar putea deţine şi un record european. Tot aici s-a a descoperit un fag de inalt de 56 de metri (n.r. conform studiilor, fagul este un arbore de marimea I, capabil de a ajunge la înălțimi de 40 m și 2 m diametrul trunchiului, deși de obicei el are 25–35 m înălțime și diametrul trunchiului până la 1,5 m. Este înalt, impunător, cu scoarța netedă, cenușie-albicioasă. Un puiet de 10 ani va avea circa 4 m înălțime. El are o durată de viață de la 150 la 200 de ani, deși uneori trăiește până la 300 de ani). Recordul nu a fost inca omologat, deoarece continua cercetările la nivel  European, dar se pare ca Fagul de la poalele Fagarasilor are toate sansele sa fie pe locul I.

Sursa foto: prinbrasov.com, adevarul.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: