Panourile trilingve de la MEDIAS, atractie turistica!

“Bine ati venit la Medias”, “Willkommen in Mediasch”, “Isten hozott Medgyesre”… De astfel de urare trilingva au parte turistii care au drum prin Medias. Sau, “Va asteptam la Medias”- tradus, de asemenea in maghiara si germana. Panouri mari cu copii imbracati in portul traditional, intampinand ca intr-o hora oaspetii ce trec pragul istoricului oras. Panourile cu pricina par sa-si fi deposit rolul initial, devenind chiar o atractie pentru cei care vin prin partea locului si care adora sa se fotografieze avand pe fundal aceste “porti” inedite, semen ale respectului reciproc intre comunitati si traditiile si semnele lor identitare. Ceva care atrage prin mesajul de dincolo de cel afisat, dincolo chiar si de imaginea micutilor.

Initiativa este una care ar trebui sa ne dea o lectie. Si cu atat mai mult atrage atentia cu cat, intamplator sau nu, Mediasul e in inima tarii…

*Demn de precizat, potrivit ultimului recensamant, 36.222 de medieseni s-au declarat romani. Cea mai importanta minoritate la nivel local este cea a maghiarilor, care la inceputul anului 2013 avea 4.548 de reprezentanti. Tot acolo 1.910 de localnici s-au declarat romi, 700 de germani, 19 rusi lipoveni, unsprezece greci, nouă polonezi, sase sarbi, cinci italieni, patru evrei si cam tot atatia ucraineni, dar si… trei chinezi (potrivit   www.monitoruldemedias.ro). 

 

sursa foto: I LOVE MEDIAS

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: