Pare că duce în spate istoria unui neam. De ieri către mâine. Te uiți la el și înțelegi că stai față în față cu… ZORII CIVILIZAȚIEI

images_foto_102018_Muzeul-de-Istorie-Casa-Altemberger

O COMOARĂ MULTIMILENARĂ: Car votiv miniatural din fier, cu patru roţi, din care se păstrează doar două întregi, fiecare cu câte cinci spiţe. Butucii roţilor sunt din bronz, păstrându-se toţi patru; sunt realizaţi prin turnare.

 

Istoricii au constatatat că această comoară este lucrată din trei foiţe de fier forjate, cu grosimea de 5 mm, sudate între ele prin opt nituri de fier, câte patru pe fiecare latura lungă. În partea superioară, este ornamentat cu trei bare torsionate, atât pe laturile lungi, cât şi pe cele scurte. Laturile scurte sunt prevăzute cu câte un mâner, realizat dintr-o bară de fier torsionată. În cele patru colţuri, cele trei bare de fier torsionate, precum şi cea din care sunt executate mânerele, sunt legate între ele printru-un buton din fier. 
Datare: La Tène; cultura Dacică; secol II î. Chr.

Demn de reținut, acest obiect de TEZAUR a fost descoperit de specaliștii Muzeul Naţional “Brukenthal” din Sibiu, cu prilejul unor cercetări arheologice efectuate în 2012 în zona autostrăzii Sibiu – Orăştie, în zona Miercurea Sibiului.

 

foto: Muzeul de Istorie Casa Altemberger 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: