Cartisoara nu va avea partie de schi! Ar fi fost a doua mare atractie, pe langa muzeul dedicat lui Badea Cartan. Însa nu vor consilierii locali.
Dar tot se alege comuna cu ceva: o magazie ca orice magazie pentru tractoare şi remorci.
Consilierii locali refuză să cheltuiască 10.000 de euro din bugetul local pentru realizarea unei pârtii de schi, în schimb au alocat bani pentru o magazie… de remorci.
„Avem trei tractoare, două remorci şi urmează să mai cumpărăm o remorcă… aşa au votat consilierii. Nu ştiu ce mai facem şi cu aia! Mai mult decât atât, o să avem şi magazie pentru ele,” declară ironic şi vizibil indignat primarul Dorin Magda.
Edilul precizează că intenţiona desfiinţarea a două hectare de pădure, scoaterea din fondul forestier şi defrişarea lor. Banii ar fi fost recuperaţi din vânzarea lemnului. Un investitor din Braşov era cât pe ce să facă aici o pârtie, în zona Bâlea-Glăjărie şi în opinia multora, asta ar fi adus duium de turişti pe vreme de iarnă, ceea ce ar fi fost pomană pentru comună.
Referitor la această iniţiativă, primarul, contactat telefonic, a declarat că „Investitorul, dacă face el asta, trebuie să plătească pentru un singur hectar o taxă de împădurire de 750 milioane lei vechi, o despăgubire către Primărie de 350 milioane lei pentru scoaterea terenului din fondul forestier, o taxă către ITRSV de 200 de milioane. Ca şi cum nu este de ajuns, pentru un hectar de pădure scos din fondul forestier trebuie să cumpere de la oameni şi să dea la schimb alte trei hectare alipite pădurii. În condiţiile astea, sunt sigur că investitorul nostru nu mai vrea pârtie la Cârţişoara. Ştiţi cum e, ţii cloşca cu pui de aur în mână şi ea îţi zboară printre degete! Vă spun sincer, avem nevoie de pârtia asta ca de aer! Sunt atâtea pensiuni în zonă şi turiştii care vin aici, la noi nu au nicio facilitate. Decât să vadă ţăranii, muzeul lui Badea Cârţan şi să respire aer curat. În rest… Dacă am avea pârtia, ar fi extraordinar. Dar sincer, ce investitor să vină care să arunce aiurea 2-3 miliarde, pe lângă investiţia propriu-zisă?!”
Edilul a explicat că, „altfel ar fi stat lucrurile dacă domnii consilieri ar fi gândit mai mult şi ar fi aprobat iniţiativa mea, nu mi puneam eventualul investitor să cheltuiască aiurea. Era alta situaţia dacă scoteam noi, Primăria terenul din fondul forestier, erau alte facilităţi şi am fi beneficiat de o lege dată pe vremea fostului guvern. Era mult mai simplu şi mai practic, dar dacă am un aşa consiliu local… Dar tot nu mă las, pentru că, repet, atragerea de turişti în zonă ar reînvia comuna!” Interlocutorul nostru a precizat că, de altfel, între Sibiu şi Braşov, nu mai este nicio pârtie de cshi. Decât numai ceea ce oferă zonea Bâlea, unde este mult prea dificil din multe puncte de vedere. „Aici, în schimb, la poalele muntelui, ar fi putut schia oricine, şi ar fi fost la îndemâna oricui”, spune Dorin Magda dezamăgit.
„Dacă investitorul îşi ia zborul, adio turism, dar bun venit magazie!”, mai spune primarul. Mulţi dintre săteni îi ţin partea, considerând că „treaba asta cu ditamai magazia e degeaba, pe când, cealaltă, cu pârtia, ar fi fost „mană cerească” . Şi „unde mai pui că pe lângă turişti, s-ar fi bucurat şi copiii din sat şi din satele vecine, că nu dă nimănui mâna să-i trimit hăt, în tabără. Acum o să se uite lung la magazie, şi-o să plimbe sania în jurul ei, aşa, a pagubă”, spun unii dintre localnici, la rândul lor nemulţumiţi de decizia consilierilor.