Piaţa Dragoner… O poveste cu „secole-n spinare”. MERITĂ SĂ O AFLAȚI!

Considerată cea mai veche piață a Sibiului, s-a format aproximativ la mijlocul-sfarsitul secolului al 12-lea la intersecția a două vechi drumuri comerciale(axele nord-sud, est-vest).
Istoricii spun că intersecţia străzii 9 Mai cu strada Ocnei a primit numele de Piaţa Dragoner, după Straja Dragonilor ( Dragonerwache ) care a funcţionat aici intre 1687-1710. Iniţial, pe acest areal se aflau două case. La mijlocul sec. XIX, casa din faţă a fost demolată pentru lărgirea pieţei Dragoner, iar casa din spate a fost reclădită, construcția primind o serie de elemente baroce şi neoclasice.
Clădirile avea să fie demolate în 1981.
În 1747 a fost amplasată o fântână cu ţevi în Piaţa Dragoner, fântână care va rezista până în a doua jumătate a sec. XIX.
După lărgirea pieţei, aici a fost ocul unde se ținea talciocul până în 1904, când s-a hotărât mutarea lui la capătul străzii Ocnei, pe locul fostei porţi Burger (Ocnei).

 

Treceți aproape zilnic sau poate chiar și de două trei ori pe zi prin acest loc. Acum știți că pe-aici dați binețe… istoriei!!!

 

 

 

 

Surse foto: wikimapia.org

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: