Poate că azi ați avut treabă sau alte drumuri și binecuvântate pricini, de n-ați ajuns încă în Muzeul în aer liber din Muzeul ASTRA. Poate că încă n-ați aflat sau nu vă vine a crede… că acolo, printre căsuțe-nveșnicite, printre copaci și ceasuri de vară și de sărbătoare, s-adună și dau rod MINUNI.
Și, totuși, acolo, în Dumbravă și aici, în inimile noastre, tradițiile, meșteșugurile, dibăcia, talentul și mai presus de toate ROMÂNISMUL, cresc POVEȘTI. Cresc lumi din fiece lemn, nai sau ițe, din fiece împletitură, din fiece cântec, dor sau gest… Acolo și aici în inimie noastre, prin Târgul Creatorilor Populari și prin Festivalul Național al Tradițiilor Populare, se țese veșnicia satului românesc.
„Eu consider că, în fond, marea valoare a tradiţiei constă tocmai în ceea ce a oferit generaţiilor ulterioare. Ei au văzut o cale de salvare. Tot acest corpus de idei, de îndeletniciri, pot constitui în caz de avarie o cale de salvare”.
„Pentru ţăranul român, natura era un imens templu plin de icoane. Toate aveau ceva de spus, toate-i vorbeau, toate îl ajutau să-şi aducă cerul aproape. Modernitatea a venit cu o inovaţie: l-a tăiat pe Dumnezeu şi, odată cu el, a tăiat din cosmologie partea nevăzută, populată de îngeri, de demoni, de ierarhii invizibile, şi a înlocuit-o cu raţionalitatea matematică. Practic, a amputat-o. Toată viziunea despre lumea modernă este o reducţie. Postmodernitatea merge mai departe: taie şi lumea şi o reconstruieşte virtual.
Noi vom fi siliţi în viitor, dacă mergem aşa, să ne refugiem în sticlă; să fim prizonieri în cuvinte, în imagini, în reclame, în televiziuni, în mode – în adevăruri perfect relative şi contextuale. Şi asta generează boală. Şi se vede! Scadenţele încep să apară. Scadenţe pe care proiectele modernităţii poate nu le-au bănuit. Intenţiile au fost bune. Reversul tehnologizării şi alergării după bani şi perspectivei protestante capitaliste asupra lumii, naturii şi societăţii începe să se arate acum. Natura nu mai este de stăpânit. Apar tot felul de anomalii meteorologice, climaterice, şi lucrurile nu se opresc aici. În fond, L-ai scos pe Dumnezeu, ajungi la sinucidere, nu ai altă soluţie. Şi modernitatea, la nivel de mase mari de oameni, merge pe această cale. Noi, în orice caz, avem norocul ăsta, că strămoşii noştri au descoperit ceea ce Eliade, Dan Bota numeau „creştinism cosmic”, şi care este, de fapt, esenţa ortodoxiei. În fond, lumea nu este un lucru pe care trebuie să-l jefuieşti sistematic şi să te extinzi în ea ca un proprietar. Ea nu are valoare de inventar, ci valoare funcţională.” (Ioan Sorin Apan)
Priviți, dară, imaginile pe care vi le oferim, luați aminte la ceea ce fac, ce ne dăruiesc, la ceea ce… îndumnezeiesc ei, fiecare după știința sa și… ăi veți da dreptate reputatului profesor… pentru că avea dreptate: „Dacă nu ai identitate, nu ai poveste despre lume şi despre tine, nu ai ce negocia, ieşi de la masa tratativelor, eşti în lada de kitsch-uri şi de gunoaie ale istoriei, devii un marginal.”
https://www.youtube.com/watch?v=aBF1W5RYm64
https://www.youtube.com/watch?v=LSILFNH18Bc
foto/video: Ovidiu Bălăcescu