PODISUL HARTIBACIULUI devine ARIE PROTEJATA si DESTINATIE ECO-TURISTICA

Podisul Hârtibaciului – delimitat la nord de Târnava Mare și la sud de Olt – va deveni arie protejată. Această calitate presupune respectarea unui cadru legal specific privind conservarea patrimoniului natural și a celui construit.

Un al doilea demers major, aflat în derulare, îl reprezintă trecerea Podișului Hârtibaciului, unde se concentrează patrimoniul sașilor, la statutul de destinație eco-turistică recunoscută de Ministerul Turismului sub numele de „Colinele Transilvaniei”.

În acest moment, doar două zone din România dețin acest statut, acordat de Autoritatea Națională pentru Turism: Zărnești (județul Brașov) și Mara-Cosău-Creasta Cocoșului (județul Maramureș).

Potrivit pressone.ro , ambele proiecte – aria protejată și destinația eco-turistică – sunt derulate de organizația non-guvernamentală WWF România. Demn de precizat, în Podișul Hârtibaciului este implementat in prezent, un proiect în valoare de peste 12,6 milioane de lei, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional de Mediu.

Alături de WWF România, în acest proiect sunt implicate fundațiile Adept și „Mihai Eminescu Trust”, ambele apropiate de Prințul Charles.

Pitoreasca zona se întinde pe o suprafață de 267.438 hectare și are circa 90.000 locuitori, în 44 de comune.

Cele mai frumoase locuri de aici in care istoria, legendele si traditiile sasesti si nu numai fac casa buna sunt BIERTAN, AGNITA, NOCRICH, VURPAR, ROSIA, HOSMAN, MARPOD, IACOBENI, ALTANA- unde se află cea mai veche casă construită într-un sat din România – o casă din 1508.

De altfel tot ce se intampla frumos pe Valea Hartibaciului (si nu numai) este multumita mai ales proiectelor de amploare lansate de ONG-urile interesate de zona săsească. Acest fenomen îl care ca principal catalizator extern si… „ambasador” cu inima si cu fapta pe Alteta Sa Regala,  Prințul Charles al Marii Britanii.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: