Curg văi, prin linişti doinite, găsindu-şi paşii printre ziduri sfinte… Curg dealuri din sunetele unduind în fluierele ciobanilor şi ropotul cailor se-amestecă cu vorbura cristalelor din râuri…
Un picior de plai în inima Transilvaniei: Cu legende, tradiţii şi oameni trudnici şi primitori: Ţara Secaşelor- acolo unde basmul şi cuvântul cântă de-a pururi din pântec de codru şi şi fâneaţă… Un loc mustind a datini păstratecu luare-aminte de localnici.
« Românul a avut dintotdeauna o mare bucurie: să ştie că are un loc numai şi numai al lui. Un loc vechi de când lumea, fără pereche, din care se trage şi în care se îngroapă. Românul a numit locul „ţară”, deşi poate era vorba de câteva dealuri, acolo şi ele… Dar sunt hotarele de acasă, în care el se întoarce de câte ori poate – Ţara Moţilor, Ţara Oaşului, Ţara Haţegului, Ţara Bârsei, Ţara Lotrului. Sunt toate refugii de odihnă, departe de gălăgia lumii ăsteia hi-tech de la oraş…
Tot aşa, Ţara Secaşelor e un loc de care se vorbeşte cu drag. Nu neapărat de către băştinaşi, ci de către oricine care a trecut pe acolo. Şi, slavă Domnului, chiar foarte mulţi „au trecut pe acolo”, şi asta pentru că în Ţara Secaşelor a avut loc festivalul de folclor de care aminteam mai sus, adică Datină Străbună pe Secaş. Dar hai mai întâi să cunoaştem „ţara”, ca să ştii de ce ar fi meritat să ajungi la festival.
Sigur, dacă eşti din Alba Iulia, Sebeş, Lancrăm sau Răhău, tot în Podişul Secaşelor te afli; sunt semne clare că stai pe pământ „secăşean”, adică Râpa Roşie, râul Secaş de la poalele acesteia, apoi apele Mureşului şi Dealul Pripocului. Cam atât, cât vezi din fereastră. Farmecul neatins, curat al „ţării” începe, însă, abia în clipa când scapi de oraş, de gălăgia pe care numai drumul european şi traficul o pot crea. Astfel că soluţia sună cam aşa: te urci în maşină şi, cum ieşi din Sebeş spre Sibiu, faci stânga spre Cunţa. De acolo înainte, drum lung şi cale bătută în inima ţinutului Secaşelor, de care amintesc toate volumele de etnografie!
Sunt multe rute de străbatere a podişului; una singură să alegi, şi tot ai ce să admiri de-a lungul drumului. Să zicem… Cunţa-Ungurei-Alămor. Asta ar însemna să o porneşti din satul Cunţa şi să treci, rând pe rând, printr-un şirag de aşezări, adică Draşov, Şpring, Ungurei, Roşia de Secaş, Păuca şi, în sfârşit, Alămor.
De cum intri în primul sătuc, peste tot te întâmpină o lume ostoită, cu căsuţe nu prea mari, cu străduţe înguste şi şerpuite când la vale, când la deal. E o linişte a paşilor pe uliţă, a portiţei împinsă de vânt, a crengilor care se lovesc între ele… Forfota de altădată s-a dus şi în urmă a rămas această muţenie a satului cu riduri, care te pătrunde de la prima, la ultima poartă de casă.
Tot pe-aici vei descoperi Miercurea veche a Sibiului, Cetatea Ţărănească a Slimnicului, Ocna Sibiului, Şura Mică şi Şura Mare, cu istoriile, minunile şi bisericile lor, cu ţăranii destoinici şi plaiuri hoinărite de legende…
Iată însă, programul Zilelor Culturale dedicate acestei « ţări » a judeţului, în acest weekend :
- VINERI 18 OCTOMBRIE 2013
LOAMNES, Biblioteca Loamneş
ora 16.00 Inaugurarea unui nou serviciu de bibliotecă
· SÂMBĂTĂ 19 OCTOMBRIE 2013
PĂUCA – organizator principal
Biblioteca Păuca
ora 12.00 Biblioatelier de creație literară pentru copii: „Spune-mi o poveste despre satul tău”
ora 13.00 Inaugurarea unui nou serviciu de bibliotecă
APOLDUL DE JOS
ora 10.00 – Căminul Cultural CARAVANA ASTRA FILM
DIMINEȚILE LUMII. Japonia, DIMINEȚILE LUMII. Maroc, ESPERANTO, COPIII APEI. Stanislas şi pădurea de mangrove – Senegal
ora 11.00 Teatru în comunitate – Jocurile Copilăriei
MIERCUREA SIBIULUI
Biserica Evanghelică
ora 18.00 Concert „Ora de muzică clasică”
OCNA SIBIULUI, str. Mihai Viteazu, nr. 24
ora 11.00 – 16.00 Colecția Muzeală etnografică Anuța și Aurel Ichim
Prezentarea colecției
Prezentarea meșterului Simion Cojocaru și a produselor sale
ŞURA MICĂ
ora 11.00 Şcoala din Şura Mică
Ateliere de creaţie pentru copii
Circuit turistic în Țara Secașelor, pe Drumul Sării
10:00 / plecare din Sibiu, sala Thalia
10:30 / Slimnic, degustarea sucului de mere
11:00 / Slimnic, vizita ghidată a Cetății ţărănești
12:15 / Ocna Sibiului, vizita ghidată a Bisericii ortodoxe brâncoveneşti
„Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”
13:00 / Ocna Sibiului, vizita ghidată a Bisericii fortificate reformate
14:00 / Ocna Sibiului, servirea mesei de prânz la restaurant Helios
15:00 – 18.00 / Ocna Sibiului, terapie și relaxare la Complex Balnear Ocna Sibiului
DUMINICĂ 20 OCTOMBRIE 2013
PĂUCA – Organizator principal
Căminul Cultural
ora 16.00 Spectacol Folcloric
Ansamblul Profesionist “Cindrelul – Junii Sibiului” cu soliştii: Nelu Albu, Viorica Telcean, Robert Tîrnăveanu şi Daniel Rosalim.
Invitați speciali: Nineta Popa, Mariana Anghel şi Veta Biriş
ŞURA MARE
ora 12.00 Biserica ortodoxă „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”
Concert Coral – Corul de cameră „CAEDONIA„
Expoziţie cu vânzare „ Recoltele toamnei” – standuri cu produse tradiţionale în comuna Păuca