La diverse targuri de ale mesterior din Ardeal, la festivitatile prilejuite de Zilele Municipiului Fagaras, la Targurile ARTBOUTIQUE de la Sibiu o veti gasi mereu pe Simona Ciuban. Nu singura, ci împreuna cu marea ei familie: papusile sale minunate a caror poveste v-o spunem în continuare.
După ce, peste douăzeci de ani, s-a dedicat croitoriei (absolventă, însă, a unui prestigiosului Colegiu « Octavian Goga » din Sibiu), a găsit de cuviinţă, să facă un pas radical şi generos spre ce ar putea însemna sursă de inspiraţie: tradiţiil Ţării Făgăraşului şi ale Ţării Oltului, unde folclorul şi moştenirea străbunilor primesc respectul cuvenit.
Ce povesteşte artista:
„La un moment dat, am primit o comandă. M-a rugat cineva să fac o pereche de cătrinţe (fote) pentru o fetiţă. Ei, da’ nu-i lucru uşor! A venit ca o provocare. Se lucrează pe postav negru, cu mătase nerăsucită şi cu mare băgare de seamă. Întâi, lucram aşa, în relaxare, dimineaţa- la cafea. Am reuşit. Şi mi-a plăcut. Am înţeles aşa, că… pot dezvolta activitatea asta şi aşa, cu încetul, m-am apucat de lucru serios. Croitoria a început să mă obosească, dar ce fac acum pare o binecuvântare! Am început să fac păpuşi… Nu ştiu de unde mi-a venit ideea, dar aşa gândit să fac ceva vandabil, să răspândesc, aşa un strop din tradiţiile noastre. Păpuşile le iau de la Bucureşti, mătasea de la o fabrică de la Bica…
… În rest, de materiale mă descurc, mulţumesc Domnului. Le fac cătrinţe, ii, ilice, pantaloni, şi chiar încălţări. Încerc să respect cât pot rigorile zonei, dar recunosc că trebuie să îmi fac mai mult timp să mă documentez.”
Aşa se naşte povestea păpuşilor îmbrăcate în costume populare. Nu poartă doar ce e specific zonei Ţării Făgăraşului, ci mai multor zone folclorice: Banat, Bucovina, Maramureş, Sibiu etc. A avut şi o comandă pe cinste, pentru o acţiune la o şcoală ai cărui copii au comandat un grup de păpuşi.
De asemenea, Simona Ciuban a mers cu minunile sale şi la alte câteva manifestări de profil, dar cea mai mare provocare, pentru artistă, a început la Zilele Cetăţii Făgăraşului de anul trecut, pentru că i s-a dus vestea şi a fost invitată la iniţiativa celor de la Biblioteca Făgăraş. După acel moment, a participat la ARTBOUTIQUE Sibiu, în ajunul sărbătorilor de Crăciun şi de 1 martie.
Visele artistei nu se opresc aici. Şi-ar dori să poată lucra cât mai mult, să meargă peste tot cu păpuşile sale… Şi, mai mult, aşteaptă cu nerăbdare pe francezii care au cumpărat o casă la Cincşor, să îi invite la ea să le povestească despre tradiţiile străbune şi să le vorbească de frumuseţea sufletului de român reflectată în costumele populare care culeg în fiecare cruculiţăsau floare credinţa străbună, dragostea românului pentru grădină, respectul faţă de natură şi tradiţie.
Lucrează zi lumină şi aproape zilnic încă o păpuşă, două se alătură colecţiei sale ca într-o horă.
Şi pentru că totul merge strună, de ceva timp, Simona Ciuban a prins şi mai mult curaj şi acum îşi îmbogăţeşte aria activităţilor sale artistice cu minunate ii şi costume stilizate, inspirate, desgur, din zestrea folclorului nemuritor.