La mijlocul sec.15 s-a construit zidul cu turnurile şi porţile centurii a IV-a, incluzând oraşul de jos în sistemul de fortificaţie. Apărarea incintei cu turnurile aferente şi porţile orașului a fost dată în grija breslelor sibiene (1457).
Așa cum aflăm de la dl Günter Wolff, în anul 1883 Johann Böbel desenează, notează şi descrie într-o hartaă din 1875 modificările care au avut loc în oraşul Sibiu în sec.19, între 1830-1883.
*Aici descrierea Porții Elisabeta:
1 – Curtea de trecere aflată între cele două turnuri de poartă
2 – Turnul interior, demolat 1853
3 – Turnul exterior cu locuinţa paznicului de turn, demolat 1865
4 – Casa de pază militară, demolată 1853. Soldaţii aveau şi sarcina de a păzi depozitul militar de făină de pe str. Sării 16
5 – Casa cojocarului, demolată parţial 1853 iar 1865 total
6 – Locuinţa paznicului de poartă
7 – Clădirea de lângă Turnul exterior şi terenul aşezat mai jos
8 – Grădina de odinoara, desființata înainte de 1865
9 – Casa păsărarului / Vogelfänger Häuschen, demolată 1871
10 – Străduţă dispărută
În anul 1844 a fost demontat acoperişul înalt al turnului exterior de poartă şi înlocuit cu un acoperiş nou de către dulgherul Seiler (Süler?).
Mai apoi, în 1853 a fost demolat turnul interior al porţii Elisabeta, căsuţa de pază militară şi o parte din casă cojocarului. Turnul exterior a fost demolat împreună cu clădirea consilierului Schuster şi restul clădirii cojocarului în 1865.
Potrvit sursei, care reține cu minuțiozitate datele și amănuntelecare completează istoria locului, la capătul străzii C.Hurmuzachi / Anna Gasse, lângă turnul de apărare, se afla o placă de piatră montată pe zidul incintei, inscripţionată cu dată 1582. Böbel notează urmatoarele: „Subsemnatul acestor rînduri a realizat o macheta, un model la scara de „18 Klafter“ lăţime, a turnului cu inscripţia 1582“, și întreabă; „Oare s-a păstrat această piatră, sau a dispărut pe veci“!
În anii ’50 s-a realizat străpungerea dinspre str. N.Teclu / Rosenfeldgasse spre str. Nouă / Neu Gasse, amenajându-se str. Săpunarilor. În cursul acestor lucrări a fost demolată Poarta-turn “Schoes”! şi casa de pe str. Nouă. Tot în această perioadă a fost demolată şi Moara Burger (de jos), iar pe terenul liber s-a construit Fabrica de spirt.
În Turnul Săpunarilor / Seifensiederturm, în camera de la primul etaj existau trei pereți împodobiți cu picturi murale, fresce reprezentând lupte cu turcii. La etajul al doilea se afla locuinţa paznicului de turn.
În anii ’70 s-a realizat străpungerea spre str. Blănarilor / Kürschner Gasse şi Sării / Salz Gasse dinspre str. Pescarilor / Fischer Gasse prin desfințarea parcelei nr.10, prelungiind astfel str. Garii / Bahn Gasse spre Gara Sibiu
În anul 1880 a fost amenajat de către „Societatea pentru înfrumuseţarea oraşului“ / „Stadt Verschönerungs-Verein“ un parc în faţă gării.
(* tot de la dl Günter Wolff, o descriere asemănătoare, dar mai detaliată, despre Poartă Elisabeta / Elisabethtor, se regăseşte şi în albumul lui Böbel despre Porţile oraşului Sibiu – „Die Stadttore von Hermannstadt“)
Sibiul de altădată. Memorie, date, amintiri, construcții… FILE DE ISTORIE Ce nu merită colbul uitării…