Poveşti din inima Transilvaniei: Alţâna, nume de legendă

ALTANA

Legenda spune că primii saşi care au ajuns pe meleagurile Văii Hârtibaciului erau conduşi de zece greavi.

Cei zece greavi au ţinut sfat cu gând să-şi boteze aşezarea. Fiecare dintre ei ţinea morţis să îi dea numele lui, să rămână-n veac, dar au făcut pace şi s-au înţeles ca acela care va munci cu cea mai mare hărnicie şi se va dovedi destoinic, să primească această onoare. Cum însă toţi au muncit cu spor, n-au putut spune care dintre ei se cuvenea sa-i dea numele şi au hotărât ca locul să se numească după toţi cei zece, adică All Zehn/Alzen (toţi zece), conform informatiilor difuzate de site-ul Fundatiei ADEPT TRANSILVANIA.

O altă legendă spune că numele ar corespunde localităţii „Alozna” de pe Rinul Inferior, locul de baştină al coloniştilor veniţi pe aceste meleaguri. Alte surse susţin că numele localităţii ar fi fost dat de întemeietorul acesteia, Alzo.

 

Alțâna, (în dialectul săsesc Alzen, Âltsen, în germană Alzen, în maghiară Alcina), este un sat în partea de centrală a judeţului Sibiu, în Podişul Hârtibaciului. Este reşedința comunei Alţâna.

 

Prima mențiune a localității este din 1291 când a fost pusă în documente sub numele de “Olchona”,an în care ştim că doi dintre membrii puternicei familii de greavi din localitate, Gerlach şi Ştefan, cumpără o proprietate. Vreme de câteva secole, Alţâna a fost dominată de această familie. A fost una din cele mai mari comunităţi săseşti din scaunul Nocrich şi se mândreşte şi azi cu oameni destoinici.

Demn de remarcat, şcoala din Alţâna este atestată documentar încă din anul 1488.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: