Presedintele Centrului de Dezvoltare regional, Sandor Tamas, spune ca regiunile de dezvoltare mai mici ar putea duce la rezultate bune in absortia de fonduri. Prezent ieri la intalnirea reprezentantilor ADR Centru, la Sibiu, Sandor a explicat faptul ca el sustine ca regiunile sa fie formate din judete care, pe langa pozitionarea geografica, sa aiba si o situatie economica asemanatoare.
In acest context, Sandor a explicat ca in Cazul judetului Covasna, alipirea de Alba nu ar fi plauzibila, deoarece cele doua judete nu au nimic in comun.
"Vad ca intreaga tara este plina de idei de regionalizare: ori regiuni de dezvoltare, ori regiuni cu caracter administrativ. Eu sunt adeptul unei descentralizari si creari de regiuni de dezvoltare mai mici pentru ca nu ni se pare normal ca, de pilda, judetul Vrancea sa fie in aceeasi regiune cu judetul Constanta sau, cazul nostru, judetul Covasna nu are nimic in comun cu judetul Alba, pe langa faptul ca suntem prieteni cu cei din Alba, dar , in rest, nici geografic, nici economic nici din alte privinte nu avem nimic in comun. In final, suntem pentru crearea unor regiuni de dezvoltare mai mici, mai competente , unde puteam crea un spatiu pentru judete de acelasi nivel", a declarat presedintele Centrului de Dezvoltare Regionala , Sandor Tamas.
Presedintele CDR spune ca locul Sibiului este alaturi de Brasov si Alba iar cel al Covasnei, alaturi de Harghita si Mures.
"Dacă facem regiuni mai mici, de pilă:Sibiu-Brasov si Alba, atunci o sa decida ei. Este o varianta, iar alta ar fi Harghita-Covasna-Murea, cu o alta capitala,desigur, de pilda, Targu Mures”, a mai completat Sandor.
Printre motivele pentru care regionalizarea ar aduce mai multe roade cuprinzand mai putine judete se afla si nivelul PIB-ului, Sibiul, Brasovul si Alba avand un PIB ridicat, pe cand Covasna, ceva mai mic.