“La lumea muzicii se ajunge numai depasind umanul. Muzica este un univers. Muzica este… singura arta care confera un sens cuvantului “absolut” (Cioran)
După ce acum doi ani a început recondiţionarea orgii istorice a castelului, după ce anul trecut a fost lansat primul compact disc realizat cu ajutorul acestui instrument extraordinar construit în anul 1904 de firma Rieger, ca op. 1000, pe 6-7 iunie 2015, iubitorii muzicii au fost martorii primului festival de orgă din Castelul Peleş.
Asadar, după mulţi ani de tăcere, cu fonduri private, însă insuficiente pentru o renovare competă, instrumentul care se poate trasforma într-o atracţie a castelului a reînceput să depene poveşti sonore. Asa cum sustin istoricii, este un instrument deosebit atât pentru că la el a cântat Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, în arhive existând câteva poze cu Regina Elisabeta la orgă si George Enescu la vioară, dar şi prin locul în care se află şi prin construcţia specială, el aflându-se într-o nişă între sala de muzică şi sala de jad şi se poate cânta din două console aflate în cele două camere.
Si asa a prins viata un eveniment geners prin intentii si “fericiri muzicake’ oferite publicului, un festival care, dupa cum ne-a marturisit Remus Henning, organistul Bisericii fortificate din Cisnadie, se doreste inceputul unei frumoase traditii.
In prima zi a festivalului organizat de Exces Music prin programul ‘Oportunităţi la tine acasă”, finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, Muzeul Naţional Peleş şi Radio România Cultural, au fost invitaţi doi tineri de mare valoare: soprana Veronica Anuşca şi pianistul Mihai Murariu, care ne-au purtat prin două secole de muzică de factură religioasă, din baroc până în belcanto. Cei doi, cântând opusuri de: Bach, Stradella, Pachelbel, Mozart, Bellini şi Rossini au impresionat prin tehnicitate, prin frumuseţea construcţiilor sonore, prin forţa expresiei şi prin rigoarea abordării stilistice.
Potrivit stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com , publicul a venit în număr mare şi la cel de-al doilea eveniment, în care protagonişti au fost: cel care s-a ocupat de recondiționarea instrumentului– organistul Remus Henning şi violonistul Ladislau Csendes, artişti care au propus o călătorie în care melomanii au putut asculta opusuri rar prezente pe scene din România, lucrări semnate de: Giovani Battista Martini, Gaty Zoltan, Joseph Sulzer, Charles Bohm. De asemenea Remus Henning a extras dintr-o culegere îngrijită de Ursula Philippi şi tipărită în anul 2012, piese transilvănene pentru orgă, recent redescoperite după secole de uitare: creaţii de Josephus Fazakas Krisbacensis, Martin Schneider, fragmente din cartea de corale găsită în biserica din satul Toarcla sau din manuscrisul descoperit în biserica evanghelică din Archita.
Tot de la maestrul Remus Henning am aflat ca, pe viitor, ogranizatorii festivalului doresc sa il transforme intr-o manifestare de rang international. Cum insa exista vointa si mai ales spirit pentru care muzica e har divin, cu siguranta dorinta celor implicate in acest proiect va deveni realitate.
Pentru ca… “Muzica de orgă ne face contemporani cu eternitatea”, cum spunea filosoful din Rasinari.
sursa foto: stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com