Primul stagiu de instruire practică în Germania, pentru elevii Școlii Posliceale Sanitare de Stat din Sibiu

Pe parcursul anului şcolar 2013/2014, echipa managerială a Liceului Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu a căutat şi identificat soluţii pentru o dezvoltare instituţională de succes. Centrul de greutate al planului de reconstrucţie a fost plasat în zona Şcolii Postliceale Sanitare de Stat, cea mai veche structură a acestei unităţi de învăţământ, o şcoală capabilă să furnizeze suportul valoric al tradiţiei, prin documentarea existenţei sale încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Ideea restructurării întregului liceu „C. Noica”, pornind de la Şcoala Postliceală Sanitară, a prins contur în martie 2014, în urma întâlnirii cu reprezentanţii firmei germane Mediko Hire (director: d-l Peter Hirata; managerul agenţiei din România: d-na Oana Dan). Proiectul de dezvoltare instituţională propus de dir. adj. al Liceului „Noica”, Ioan Popa, venind în convergenţă cu proiectele de viitor ale Mediko Hire, a determinat partea germană să aleagă această şcoală din România pentru realizarea unui parteneriat public-privat de mare amploare. Colaborarea cu Mediko Hire, respectiv cu Lindhorst Gruppe, compania „mamă”, a început cu proiectarea unui stagiu de instruire practică în reşedinţele de seniori din Germania, aparţinătoare grupului Mediko, şi cu realizarea unei campanii publicitare comune, în vederea îmbunătăţirii imaginii Şcolii Postliceale Sanitare de Stat. Campania publicitară s-a desfăşurat în iunie-iulie 2014 (prin intermediul cotidianului local Tribuna), cu prilejul organizării concursului de admitere la Şcoala Postliceală.

Pregătirea stagiului de instruire practică a început în 6 mai 2014, odată cu interviul pentru cele opt locuri oferite de Mediko Hire elevilor anului II de studii. În urma analizării dosarului personal, a scrisorii motivaţionale şi a prestaţiei din timpul interviului, cinci candidaţi au fost acceptaţi pentru stagiul de două săptămâni de instruire practică (25 august – 5 septembrie 2014). Stagiul a fost organizat de Mediko Hire la cele mai înalte standarde profesionale. Practicanţilor li s-au creionat profile psiho-sociale, care au permis o relaţionare individualizată. Principiile de bază ale stagiului delegaţiei sibiene au fost trasate de d-l Peter Hirata, în conformitate cu filosofia organizaţională a Mediko Hire: în prima săptămână elevii vor efectua practica într-o reşedinţă de seniori, iar în a doua săptămână practicanţii vor vizita diverse reşedinţe Mediko şi localităţi germane, pentru înţelegerea modului de viaţă din această ţară. În acest fel, devenea realizabil scopul proiectului Mediko Future: cunoaşterea reciprocă, dezvoltarea unei relaţii instituţionale bazate pe încredere şi transparenţă.

După aterizarea pe aeroportul din Hannover (luni, 25 aug.), practicanţii sibieni au fost cazaţi în reşedinţa de seniori (Seniorenresidenz) din oraşul Ennigerloh (landul Nordrhein-Westfalen). Managerul general al reşedinţei (Einrichtungsleiter), d-l Patrik Seikert, a asigurat oaspeţilor condiţii excelente de cazare şi masă, iar conducătorul serviciului de asistenţă medicală (Pflegedienstleiter), d-l Fabian Hanke, a coordonat programul de instruire practică. Fiecare elev a avut propriul program de activitate. S-a lucrat timp de cinci zile (26-30 august), în două schimburi (Frühschicht: 6.30-14.30 şi Spätschicht: 13.00-19.00), pe două secţii: rezidenţi cu demenţă (parterul reşedinţei) şi rezidenţi cu diferite boli sau nevoi specifice vârstnicilor (etajul I). Într-o sală de demonstraţii improvizată la etajul al II-lea, de marţi până vineri după-masă, câte o oră şi jumătate, practicanţii au exersat diferite tehnici şi au învăţat să utilizeze aparate moderne (Schulung), sub coordonarea experimentatului asistent medical Fabian Hanke. Joi, 28 august 2014, a fost inclusă în program o vizită la Edith Stein Kolleg din Warendorf, o Şcoală Profesională pentru Asistente de Îngrijire a Vârstnicilor (Fachseminar für Altenpflege). Au avut loc discuţii ample şi interesante cu gazdele ospitaliere: d-na dir. Monika Lückener şi d-na dir. adj. Beate Bruns-Schneider, care au propus realizarea unui parteneriat pentru efectuarea unor schimburi de experienţă (proiect de tip „Leonardo”). Tot în 28 august 2014, ziarul regional Die Glocke, tipărit în oraşul Oelde, a publicat un articol despre practicanţii din România. Ziua următoare, aceştia au fost vizitaţi de primarul oraşului Ennigerloh, d-l Berthold Lülf, foarte interesat de proiectele Mediko, inclusiv de cele privind România.

La sfârşit de săptămână, practicanţii s-au deplasat la Münster. Sâmbăta a fost dedicată vizitării centrului istoric şi comercial al oraşului, iar a doua zi au fost vizitate Grădina Zoologică şi Planetariul. Cea de-a doua săptămână (1-5 septembrie) a oferit practicanţilor posibilitatea înţelegerii universului Mediko, prin călătoriile efectuate la diferite reşedinţe. Luni, 1 septembrie, au fost vizitate reşedinţele din Achim şi Bremen-Huchting, iar marţi cea din Hamburg-Fischbek. Miercuri, 3 septembrie, a fost o zi de odihnă. Două ore de teorie privind intervenţiile în caz de urgenţă s-au ţinut după-masa, sub conducerea aceluiaşi excelent Fabian Hanke. În ziua următoare, 4 septembrie, oaspeţii români au experimentat alte modalităţi de a înţelege modul de viaţă german. După o lecţie de istorie în Memorialul din Bergen-Belsen (fost lagăr nazist, între 1940-1945), a fost vizitat domeniul Lindhorst, în Winsen am Aller: departamentul administrativ, ferma agricolă modernă, instalaţiile de obţinere a gazului biologic şi de producere a energiei electrice. Reprezentanţii Şcolii Postliceale Sanitare de Stat din Sibiu au fost întâmpinaţi de Alexander Lindhorst, managerul general al Mediko Gruppe şi al Immobilien Lindhorst. După-masa, grupul a fost cazat într-un sat apropiat de reşedinţa Lindhorst (în Hermannsburg) şi a participat la o mică petrecere cu mâncăruri alese, oferită de Mediko. Ultima zi a primului stagiu desfăşurat sub egida Mediko a fost destinată vizitării celei mai vechi reşedinţe de seniori a firmei. Înfiinţată în februarie 2009 şi condusă de atunci până în prezent de Detlef Eikmeier, reşedinţa din Hämelerwald a devenit modelul de dezvoltare pentru reţeaua de reşedinţe de seniori Mediko. Succesul acestei reşedinţe s-a datorat câtorva principii care vor deveni baza filosofiei organizaţionale Mediko: grija faţă de angajaţi şi atenţia deosebită acordată rezidenţilor (seniorilor/vârstnicilor). O surpriză plăcută a fost întâlnirea cu d-na Oana Popa, clujeancă angajată aici în aprilie 2014. Ultimele ore ale şederii în Germania au fost petrecute în centre comerciale renumite din Hannover.

Experienţa trăită de cei cinci practicanţi a fost plină de învăţături folositoare pentru viitor, iar amabilitatea permanentă şi sinceră a personalului Mediko a făcut şederea în Germania de neuitat. Pentru dir. adj. Ioan Popa, contactul direct cu lumea Mediko a constituit un prilej de consolidare a convingerii că opţiunea Mediko a fost foarte inspirată şi oferă şcolii perspective extraordinare de dezvoltare instituţională.

Dir. Adj. Prof. Dr. Ioan Popa

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: