Printre primele fabrici de hârtie din Ardeal, una la Tălmaciu, în secolul XVI

1
ȘTIAȚI CĂ?! În anul 1574 la Tălmaciu/Talmesch /Nagytalmács funcționeaza o fabrică de hârtie, considerată printre primele din Transilvania.

Ștefan Báthory, principe al Transilvaniei si apoi rege al Poloniei a acordat orașului Sibiu (12 martie 1573), privilegiul de a construi o fabrică de hârtie și de a vinde produsul finit în Transilvania.Sarcina de supraveghetor al activităților de construcție ii revine lui Jerg Berger (un german din Reutlingen). Sub conducerea sa, construcția a început în vara anului 1573 la graniță dintre localitatiile Tălmaciu si Sadu, lângă râul Sadu, folosind meșteri locali. Prima hârtie filigranată a acestei mori, exploatată de Berger, este datată februarie 1574.
Producţia acestei fabrici, duce la aparitia unui numar mare de carti, care s-au tipărit pe această hârtie (identificata prin intermediul filigranului).
Aşa s-a tipărit de exemplu printre altele „Evangheliarul de la Bălgrad” din 1579, apoi „Sbornicul” diaconului Coresi, tipărit la Sebeş în anul 1580, sau „Palia” tipărită de Şerban la Orăştie, în anul 1582.
Din pacate moara de hârtie nu mai era activă în 1601, cel mai probabil a fost distrusă în timpul bătăliei de la Şelimbăr (28 octombrie 1599).
Pe locul in care a functionat fabrica de hartie,gasim in anul 1703,o fabrica de praf de pusca.Asa am putut sa identific pe harta pozitia aproximativa a ei (Pulver Muhle).
Din anul 1905 pe locul vechii fabrici de praf de pusca, Societatea Regnicolara a construit un depozit si o fabrica de prelucrare a lemnului. Numita si OFA (Organizatia Forestierilor Anonimi),care dispunea in anul 1910 de 230 de lucratori,din care 56 calificati si 174 necalificatii.
Intre anii 1947-1951 fabrica este mutată pe locul binecunoscut noua, unde astazi se vad doar ruinele . Fabrica s-a numit OFA,mai tirziu CIL(combinat de industralizare a lemnului si SIF(sector de industrializare a lemnului).Ultima denumire a fost HLV Transilvania.
 Aflate de la dl Eugen Gellért.
Surse informații:
AZ ERDÉLYI PAPÍRMALMOK FEUDALIZMUS KORI TÖRTÉNETÉNEK VÁZLATA (XVI—XIX. SZÁZAD) JAKÓ ZSIGMOND
Paper Manufacture in Central and Eastern Europe Before the Introduction of Paper-making Machines Józef Dąbrowski (Łódź, July 2008)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: