duminică, 23 martie 2025
7.9 C
Sibiu

Programul “Sănătate pentru sate”, implementat în Arhiepiscopia Sibiului. Primii beneficiari, la Alțîna

Locuitorii satului Alțîna, județul Sibiu, sunt primii beneficiari din Arhiepiscopia Sibiului ai Programului “Sănătate pentru sate”, implementat de Asociația “Filantropia Ortodoxă” Sibiu și Departamentul de asistență socială al eparhiei, împreună cu Direcția de Sănătate Publică și voluntari de la “Crucea Roșie” și de la spitalele sibiene. Programul “Sănătate pentru sate” a fost inițiat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, iar prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, programul se extinde la nivel național, în eparhiile din țară.

Potrivit unui comunicat oficial, peste 60 de persoane defavorizate din Alțîna, județul Sibiu, au fost primii beneficiari din Arhiepiscopia Sibiului, organizatorii oferind joi, 30 iunie, servicii medicale gratuite. Pe lângă reprezentanții Asociației “Filantropia Ortodoxă” și ai Departamentului de asistență socială din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, au fost prezenți la Alțîna medici, voluntari de la filiala sibiană a Fundației “Crucea Roșie”, reprezentanți ai Direcției Județene de Sănătate Publică și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.

“Acest program are ca scop ajutorarea persoanelor defavorizate din mediul rural, în special persoane în vârstă, care nu se pot deplasa, cu situații socio-economică precară. Această activitate a primit binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu”, ne-a spus consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea.

Cei 60 de localnici din Alțîna au fost consultate și îndrumate spre medici specialiști sau de familie. Personalul medical a oferit sfaturi cu privire la prevenție și la tratarea anumitor afecțiuni întâlnite la persoanele din mediul rural.

“În cadrul acestei campanii am monitorizat tensiunea arterială a pacienților, am adus glucometre pentru monitorizarea glicemiei și am avut o doamnă doctor care s-a ocupat de monitorizarea vederii acestor pacienți. Noi dorim cu această ocazie să observăm ce efect au mediul rural și temperaturile de vară asupra pacienților și să știm că sunt pe mâini bune”, a spus medicul rezident Remus Nerișanu.

Activitatea socio-medicală de la Alțîna a avut și o importantă componentă de educație pentru sănătate, persoanele având posibilitatea să afle mai multe despre cum pot preveni anumite boli și cum pot să trăiască mai sănătos.

“Promovarea sănătății este foarte importantă în primul rând pentru componenta de educație pentru sănătate și de profilaxie. Astfel de acțiuni sunt foarte bine apreciate de Direcția de Sănătate Publică și suntem încântați să colaborăm într-o astfel de acțiune, pentru că starea de sănătate în mediul rural este mai precară față de mediul urban. Acoperirea cu servicii de sănătate a populației din mediul rural este mai slabă pentru că accesul la serviciile publice de sănătate este mai redus. Sigur că astfel de acțiuni ar trebuie să aibă loc mai des și în acest sens Direcția de Sănătate Publică este implicată total. Este mai ușor să previi decât să tratezi și promovarea sănătății ar trebui să fie în prim plan față de partea curativă”, a spus reprezentanta Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Doina Merla.

Programul “Sănătate pentru sate” va continua și în alte localități din județul Sibiu, unde oamenii vor primi consultații medicale gratuite.

“Prin aceste activități dorim să dezvoltăm acest pachet de servicii medicale pe toată Valea Hârtibaciului din județul Sibiu”, precizează inspectorul social Marius Talmațchi.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Accident grav pe DN1! Pieton găsit în stare de inconștiență

Polițiștii rutieri intervin la un accident produs pe DN...

Zori de sâmbătă la Baraj: DOSAR PENAL la Avrig pentru pescuit ilegal!

La data de 22 martie a.c., în jurul orei...

„Don Quijote” pe poante face sărbătoare pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu”

Centrul Cultural „Ion Besoiu” - Sala Mare: 11 Aprilie...

IMPRESIONANT: PRIMUL BUST DE COPIL SCULPTAT DE CONSTANTIN BRÂNCUȘI, LA BRUKENTHAL

EVENIMENT MAJOR: Primul bust de copil semnat de Constantin...

Alte articole

Ora Pământului, celebrată pe… aripile muzicii la Sibiu!

Pentru a marca „Ora Pământului” la Sibiu, atenție, aproximativ...

Președinta Colegiului Medicilor din România, azi, la Colegiul Medicilor Sibiu

Președinta Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina...

Sute de specialiști la Congresul Național de Psihiatrie de la Sibiu

Potrivit organizatorilor, peste 900 de specialiști din țară și...

Chiar așa: Ce oameni de poveste are Sibiul! Elevă, al 77 de ani (ați citit bine!), în fața șevaletului!

Bate la poarta aniversării a 78 de primăveri, însă...

FAIN DE TOT: Scufița Roșie dă întâlnire copiilor sibieni!

Copiii cu vârsta peste 5 ani sunt invitați să...

Ziua Fericirii, pe aripile muzicii, la Filarmonica sibiană!

Filarmonica de Stat Sibiu vă invită joi, 20 martie,...

Din aceeași categorie

Categorii populare