Din dragoste si respect pentru mostenirea de secole a Sibiului… Asa s-ar putea defini actiunea desfasurata ieri de catre reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Sibiu (DJCCPCNS), in colaborare cu Asociatia Monumentum.
Aceştia organizează vineri, 22 martie de la ora 10, în corpul B al Bibliotecii Judeţene Astra din Sibiu (foto), un seminar cu o temă de strictă actualitate: protejarea patrimoniului cultural în documentaţiile de urbanism. Altfel spus, o chestiune de la care autorităţile nu vor să facă rabat.
„Este un seminar dedicat administraţiei locale din judeţul Sibiu. Am identificat o problemă reală faptul că în acest moment aproape toate primăriile sunt în curs de definitivare sau în curs de realizare a planurilor urbanistice generale. Şi atunci am zis să încercăm să venim în ajutorul specialiştilor, arhitecţilor, proiectanţilor, arhitecţilor care lucrează în primării sau a primărilor, efectiv, de a le explica clar ce trebuie să facă din punct de vedere al patrimoniului sau ce trebuie prevăzut în planurile urbanistice generale. Asta înseamnă cum trebuie amenajate zonele de protecţie, ce prevederi clare trebuie scrise pentru monument istoric şi aşa mai departe”, explică, în avanpremiera evenimentului, Răzvan Pop, directorul Direcţiei de Cultură Sibiu.
Convinşi că statutul „oraş-muzeu”, cum este recunoscut Sibiul, factorii responsabili au susţinut cu această ocazie sesiuni de comentarii şi analize, încercând să găsească soluţii pentru ca patrimoniul cultural să nu cadă pradă modernizării şi Kitsch-ului.