duminică, 22 iunie 2025
24.2 C
Sibiu

Psiholog: “Psihologul si preotul trebuie sa fie aliati, nu concurenti”

Psihoterapeutul Iuliana Fulas considera ca preotii si psihologii trebuie sa aiba o relatie puternica, de conlucrare, deoarece aceste doua domenii nu sunt antagonice, ci complementare; sunt multe cazuri in care un domeniu vine in slujba celuilalt, si-l completeaza, iar atat psihologii, cat si preotii, au nevoie unii de ceilalti pentru a atinge un tel comun: vindecarea sufletului omului.

“Vindecarea sufletului incepe in Biserica (Casa lui Dumnezeu), prin Taina Spovedaniei, care este un factor important in cresterea frecventelor de vibratie si de curatire interioara. Vindecarea sufletului si a mintii trebuie continuata de psihoterapeut, pentru ca el stie mai bine cum functioneaza mintea umana si poate trata tulburarile psihice care rezida din suferinta, cum ar fi depresia, anxietatea, atacurile de panica, fobii etc. Cancerul, bolile de inima, astmul, imunitatea scazuta, toate au o componenta psihica, iar acestea reprezinta un dezechilibru in creier. Ne imbolnavim pentru ca gandim si traim disfunctional. Trebuie sa cautam cauza bolilor, iar aceasta se afla in gandurile noastre negative, in neiertari, in ura, furie, invidie, gelozie, agresivitate etc. Unele dintre aceste stari negative sunt patimile de care ne vorbesc preotii si pe care trebuie sa le spovedim. Cand iti asumi responsabilitatea, te ierti, ii ierti pe cei care ti-au gresit, incepi sa te dezvolti, incepe integrarea si te vindeci”, sustine psihologul Iuliana Fulas.

Totodata, afirma psihoterapeutul, unele persoane ajung destul de tarziu la preot pentru spovedanie, cand suferinta lui psihica s-a transformat intr-o boala somatica (bolile care apar pe sistem nervos), atunci este bine ca preotul sa-i explice enoriasului ca starea sa de suferinta psihica s-a transformat intr-o suferinta fizica si este bine sa consulte un psihoterapeut. 

„Multe persoane pleaca chiar si dupa Taina Spovedaniei cu sufletul greu deoarece nu au reusit sa ierte cu tot sufletul sau nu se pot ierta pe ei insisi. Refuzul de a ierta ne imbolnaveste psihic, apoi fizic. Exista o legatura intre minte si corp. Nu ai cum sa fii sanatos, daca ai ganduri de frustrare, furie, fatalism, ura, agresivitate sau daca ai o viata in suferinta si guvernata de compromisuri. Psihicul nostru ne determina starea de bine, de sanatate sau de boala”, declara psihologul Fulas..

Daca nu apare linistea sufleteasca sau vindecarea lor dupa spovedanie, explica specialistul, si inca resimt reminiscente ale suferintelor lor, unii oameni intra in depresie si au tendinta de a da vina pe toata lumea, inclusiv pe preoti, biserica sau chiar pe Dumnezeu. “In aceste situatii intervine psihologul care-l ajuta pe om sa inteleaga de ce este furios si faptul ca in spatele oricarei probleme stau ganduri, emotii, dorinte, fantezii neexprimate, ignorate, negate si neasumate, si nu Dumnezeu. Dumnezeu nu pedepseste, ci doar noi ne pedepsim. Acelasi lucru il fac si preotii in predicile lor, le explica enoriasilor ca nu Dumnezeu este vinovat pentru esecul nostru, ci noi, prin gandurile si actiunile noastre. Cand suntem fericiti, atunci si corpul nostru este fericit. Este bine sa invatam cum sa traim sanatos, cum sa ne intarim mintea, cum sa fim fericiti si impliniti, primind ajutorul preotului si al psihologului. Sanatatea noastra psihica si fizica depind de sanatatea noastra mintala, de gandurile cu care ne hranim“, conchide psihoterapeutul Iuliana Fulas.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Q36.5, sportivul-vedeță care revine la Turul Sibiului ca SĂ CÂȘTIGE!

Q36.5 revine la Turul Sibiului cu intenția de a-l...

Vești faine pentru Racovița și Sebeșu de Sus

„Dragi racoviceni și sebeșeni, Ne bucurăm să vă anunțăm că...

FANTASTIC: Junii, protagoniști în două festivaluri în aceeași zi!!!

Duminică, 22 iunie 2025, neosteniții Juni ai Sibiului performează...

EVENIMENT ISTORIC- Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, 130 de ani: O Poveste Vie a Patrimoniului

Proiectul cultural „Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, 130 de...

Alte articole

Trei evenimente azi la Brukenthal

Trei expoziții de excepție se deschid astăzi la Muzeul...

FITS 2025, ziua a doua: o pleiadă de evenimente vine să vă umple sufletele

Ziua 2 de FITS2025. Sărbătoarea continuă! Iată recomandările: Picioroange XXL, Compagnie...

Finanțare nerambursabilă pentru un super-proiect la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA a obținut finanțare nerambursabilă din partea Departamentul...

Ziua IEI, ediția a XII-a, în Muzeul ASTRA: Ia, comunități, valori și trăiri!

MINUNAT?! Puțin spus... În 24 iunie 2025 Muzeul ASTRA...

Retrospectivă în imagini a FITS! Eveniment de neratat!

SUPERRR! Sala expozițională a Primăriei Sibiu este gazda unui...

Ziua buna, FITS! Artele spectacolului, în sărbătoare pe malurile Cibinului!

FITS își deschide azi porțile către fascinanta lume a...

Ce dacă avem suuuper-FITS?! Avem si… Sibiu Streetball, într-o ediție de colecție!

Sibiu Streetball revine între 20 și 22 iunie și...

Din aceeași categorie

Categorii populare