Puștiul din Fântânele acuzat de crimă și-a omorât, odată cu vecinul și soarta?!? CE E DINCOLO DE FAPTĂ? CINE E DE VINĂ?

images_foto_032018_uuuuuuui

 

Recent am scris despre cazul unui puști de numai 14 ani care… a reușit să-și distrugă viitorul omorând un bătrân din satul Fântânele.

Nu, nu am scris de dragul știrii-bombă, nu de dragul… audienței, sau poate da, de dragul… audienței, în sensul în care ne-am dori să fi citit cât mai mulți ce s-a întâmplat și cum poate un copil să-și încheie socotelile cu viitorul în felul ăsta violent, turbat, radical. Un copil care, la urma urmei, într-o oarecare măsură, e și el… victima societății…

 

Ce e dincolo de faptă și de… pedeapsă…?

Momentan, puștiul este arestat preventiv. Așa cum prevăd procedurile legale. Posibil, această perioadă să mai fie prelungită, în funcție de cum decurg cercetările, care, categoric, vor include și o anchetă socială amanunțită, care, la rândul său, presupune discuții cu părinții, cu profesorii de la școală, cu vecinii din sat… n-ar fi exclus să stea poate chiar și 60 de zile în arest preventiv. Va fi și o expertiză psihiatrică și o evaluare a antecedentelor sale din punct de vedere comportamental.

Va urma, firesc… condamnarea. Implicit, acel moment dur, greu de descris, din sala de judecată, când inculpatul e ridicat în picioare pentru a asculta sentința. Va fi trimis să execute pedeapsa, în jur de 10 ani (*având în vedere vârsta!), la Tichilești sau Craiova unde penitenciarele au și secții pentru minori.

Urmează alte două momente teribile (lesne de înțeles), greu de suportat, mai ales pentru un… copil: drumul în dubă până la penitenciar și momentul când, odată băgat în celulă, aude în spate cum se închide zăvorul, cu sunetul acela dur, metalic care are un impact cumplit, oricât de tare ar fi cineva…

Sigur, va urma o perioadă grea… zile, luni sau… ani până când se va acomoda sau… nu; până când va înțelege consecințele faptei sale și va vedea unde a ajuns. Poate… în aceeași celulă cu alții muult mai răi, mult mai încrâncenați decât el, sau, dacă va avea acel… dram uriaș de noroc să cunoască acolo, după gratii, pe careva mai cu experiență, mai cu picioarele pe pământ care să-i spună așa: „să știi, șmecher nu ești dacă stai aici și când ieși te iei de droguri, șmecher ești dacă ești afară, în libertate ș știi să faci bani. Așa că, mai bine nu pierde timpul pe aici, ia-ți de învață, fă ceva, nu sta degeaba. Poate ieși mai curând și faci ceva cu viața ta…”. Sigur, există și posibilitatea nenorocită dar reală… ca acolo, după gratii, să ajungă în infernul în care pentru o banalitate să fie pus de alții să se automutileze, ca apoi ceilalți să cheme gardianul să-l pedepsească… și să-l ducă la carceră sau să îndure cine știe ce alte umilințe. Oricum ar fi, statul acela după gratii îi va schimba viața. Pentru totdeauna.

Va ieși, poate la 23-24 de ani. Mutilat sau nu psihic, cu speranță sau nu. Nimeni nu știe. Dar se știe clar că, într-un fel, pentru o astfel de soartă… și societatea e de vină.

Dacă un elev începe brusc să aibă probleme la școală, devine agresiv, acumulează sute de absențe, e găsit bântuind barurile și anturajele… veninoase, dacă manifestă un accentuat dezinteres față de școală, față de propria familie… ȘCOALA CE FACE? Unde sunt acei consilieri, acei psihopedagogi de care se făcea la un momen dat, atâta caz? Simpla, rapida mutare disciplinară de la o școlaă la alta sau scăderea notei la purtare nu au neapărat efecte. Sau, dimpotrivă. Pot ostraciza elevul, îi pot sugera ideea că societatea nu are nevoie de el, sau chiar că… în cazul lui nu există soluție. Unde sunt acele anchete socilae întocmite cu maxim profesionalism, pentru că de o astfel de anchetă… (făcută de un om specializat din Primărie), poate depinde viitorul cuiva. Unde e… FAMILIA? Unde sunt… acele vizite pe care, odinioară, le făceau învățătorii, diriginții, la domiciliul elevilor, al tuturor elevilor dintr-o clasă, pentru a cunoaște situația familiei, posibiitățile, mediul în care copilul se dezvoltă…?!?!?

 

Sunt multe întrebări de pus. Oricum, răspunsurile sunt… poate, prea departe, invizibile sau… cine știe, așteaptă ca noi, societatea să ne trezim…

Cazul puștiului din Fântânele este unul din sute… poate fi… unsemnal de alarmă, poate fi… un semn că soarta ne trage de urechi. Pe toți!!!

 

 

 

foto: Ziarul Puterea 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: