Rasinarenii vor aducerea osemintelor filozofului Emil Cioran in tara! (galerie foto, video)

Cu ocazia colocviului dedicat filozofului Emil Cioran, rasinarenii au ridicat problema repatrierii osemintelor  acestuia. Ei spun ca, astfel, familia Cioran ar fi reintregita. Pe de alta parte, altii sunt sceptici cand vine vorba de aducerea osemintelor lui Emil Cioran la Rasinari, spunand ca acest lucru nu va fi valorificat asa cum trebuie.

Unii dintre localnici sustin ca aducerea lui in satul natal si inmormatarea langa prietenul lui vechi, Bucur Tincu, are reintregi povestea lui Cioran la Rasinari.

Fratele filozofului, Aurel Cioran, a strigat tare, la parastasul de un an, in caminul cultural, sa nu se faca nimic pentru fratele lui pana nu se face pentru Goga. Bustul lui Goga e in fata caminului si acum, cu ajutorul comunitatii, o sa il avem si pe Emil Cioran la el in sat.  Si noi am vrea sa il avem si pe el, sa il aducem aici, in sat. El a avut un prieten bun din copilarie, Bucur Tincu, ingropat aici, tot filozof. Nu poti sa vorbesti de Emil Cioran la Rasinari fara sa vorbesti si de acest Bucur Tincu”, a declarat unul dintre rasinareni, Emil Parpelita.

De acord cu aducerea osemintelor lui Cioran de la Paris este si primarul Rasinariului.

Cred ca putem incepe si noi demersurile asa cum s-a inceput si in cazul lui Brancusi. Intr-adevar mormantul familiei  Cioran este in cimitirul din Rasinari si daca el va fi adus aici va fi o reintregire a familiei”, a declarat primarul Rasinariului, Bucur Bogdan.  

Pe de alta parte, sunt si voci care spun ca el ar trebui sa ramana inmormantat la Paris de teama ca, in Romania, insemnatatea aducerii osemintelor lui Emil Cioran va fi foarte mica.

Trebuie sa ramana acolo, in Paris. Chiar sambata eu am sunat un prietne pentru ac urma sa merg la el, la bucuresti si sa dorm la el si el era la Paris. No, du-te duminica la mormantul lui Cioran, in numele meu, si du un buchet de flori. A dus un buchet de trandafiri, s-a fotografiat pe mormantul lui Cioran… ce sa faca aici? Sa faca pipi, cum zicea el, cainii pe mormantul lui in cimitirul nostru? Nu sunt de acord cum nu sunt de acord nici cu aducerea osemintelor lui Brancusi. Este altceva cand avem un sfant ca Andrei Saguna si Biserica hotaraste sa fie canonizat si se scot osemintele, se spala, si se canonizeaza, si altceva este Cioran. Locul lui este la Paris. Nu a lasat nimic scris ca vrea sa vina la Rasinari. Erau niste vise de-ale lui ca vrea sa vina, pentru ca acolo si-a castigat faima preotul din Rasinari", spune preotul satului, Nicolae Streza.

Pentru ramanerea osemintelor in Franta este si cumnata filozofului.

Acolo si-a dorit el sa fie su Simonne, prietena lui. Sunt amnadoi inmormantati acolo si mormantul aranjat e mic. Acolo e si Brancusi. Nu cred ca ar fi necesar”, a explicat  Eleonora Cioran, cumnata lui Emil Cioran.

O galerie foto de la acest eveniment puteti vizualiza pe pagina noastra de Facebook, dand click AICI.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: