Răzvan Cherecheș: „Cum puteți face diferența între dovezile științifice și fanteziile mincinoase?”

razvan-chereches-pbd0cr7ugt9tk90hnw3xcmny5cfqhjmd1hne43gwog

Una dintre cele mai mari probleme atât în contextul Covid cât și în general, este dezinformarea și informațiile false. Majoritatea oamenilor nu verifică informațiile înainte să le distribuie mai departe pe rețelele de socializare.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca spune că diferența dintre fanteziile mincinoase și doveziile științifice este că știința evoluează iar informațiile se pot schimba, pe când conspirațiile cresc doar nivelul de vehemență.

”Cum puteți face diferența între dovezile științifice și fanteziile mincinoase?

  • fanteziile conspiraționiste nu se schimbă, își modifică doar nivelul de vehemență și agresivitate
  • dovezile științifice se modifică mereu, în funcție de rezultatul studiilor și cercetărilor finalizate
  • nimeni nu știe TOT, oamenii de știință pot doar să spună care este stadiul actual al dovezilor științifice
  • se mai trezește câte unul – „păi acum 5 luni spuneați exact opusul” – exact aceasta este caracteristica științei: în evoluție continuă, pe măsură ce descoperim tot mai multe elemente despre realitatea din jurul nostru” a scris acesta pe rețelele de socializare.

a scris acesta pe rețelele de socializare.

Un exemplu în acest sens este un interviu în care Bill Gates vorbește despre reducerea populației prin vaccin.

Clipul video care a circulat pe toate rețelele de socializare a fost scos defapt din context și prezentat ca fiind motivul  „real” pentru care se dorește vaccinarea populației împotriva noului coronavirus.

Adevărul este că, în urmă cu 10 ani, într-o discuție despre reducerea nivelului de dioxid de carbon, Bill Gates a menționat că îmbunătățirea sănătății populației prin vaccinare poate duce la un nivel sustenabil de creștere al populației și astfel la reducerea nivelului de C02.

Ulterior, într-un interviu pentru Forbes, Bill Gates a spus că se reorientează spre contraceptive în locul vaccinurilor datorită noilor dovezi științifice.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: