Calcarele eocene* ( *eocen – epoca geologica cuprinsa in prima parte a perioadei paleogene, caracterizata mai ales prin existenta numultitlor (fosile de forma unor cochilii de protozoare marine disparute), lamelibranhiatelor, gasteropodelor, echinidelor si mamiferelor) de la Turnu Roșu s-au format cu aproximativ 53 de milioane de ani în urmă, spun specialiștii. Acestea sunt amplasate la marginea de Sud-Vest a comunei. Ceea ce este demn de remarcat este că rezervația (nedrept de puțin cunoscută!) cuprinde o mare varietate de faună marină fosilizată- atât nevertebrate (scoici, melci), cât și- uimitor (!)- dinți de rechin fosili. Prin acest fapt, calcarele de la Turnu Roșu au categoric, statut de unicat în România.
DEMN DE ȘTIU: O impresioanantă colecție de dinți de rechin fosili găsiți în acest loc este expusă la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu. Rezervația a atras prin unicitatea sa un număr impresionant de oameni de știintă din domeniu.
*Studiul acestor fosile ajută considerabil la reconstituirea mediului existent în trecutul îndepărtat, respectiv a fundului mării ce scălda partea de Sud Vest a Podișului Transilvaniei. Din unele studii a rezultat ca marea eocenă a fost o mare… tropicală, cu ape limpezi și bine aerate.
Rezervația geologică de calcare eocene are o mare valoare științifică, fiind considerată monument al naturii. Ea se întinde pe 60 ha. Mineralele și speciile de floră și faună fosilizate sunt în număr aproximativ de 180 de forme, după cum aflăm din informațiile postate pe site-ul primariei Turnu Roșu (turnurosu.ro) . Au fost descoperite aici peste 60 de specii de rechini, printre care și o specie de rechin gigant, precum și diverse exemplare de moluște. Având o mare valoare științifică și paleontologică, calcarele de la Turnu Roșu au fost puse sub ocrotire, o suprafață de 26,4 ha fiind declarată rezervație naturală.
Foto: turnurosu.ro