RECORD: Peste 30.000 de oaspeți s-au bucurat de fascinanta călătorie în timp la Festivalul Medieval CETĂȚI TRANSILVANE de la Sibiu

images_foto_082017_YYM

 

***Obscurus Orbis, Grupul Saltarello, Crispus The Art of Fire și Djembe România au închis, duminică seara, cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane” Sibiu

 

Mai trece-o vară, și înc-o filă de istorie se-ntoarce… O filă din povestea marelui Festival Medieval CETĂȚI TRANSILVANE, ducând și aducând legendă, poveste, istorie, emoție, spectacol… Greu de cuprins în cuvinte!

 

Duminică seara, 27 august 2017, s-a încheiat la Sibiu cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane”, cu un concert de muzică rock medieval (Obscurus Orbis – Letonia), dansuri medievale (Grupul Saltarello – România) și un spectacol pirotehnic impresionant (Crispus The Art of Fire), pe muzică live interpretată de Djembe România. Programul ediției din acest an a inclus 123 de evenimente, acre au bucurat și… au emoționat toate categoriile de public: conferințe de medievistică, tururi ghidate ale cetății, spectacole pentru copii, demonstrații de lupte medievale, ateliere meșteșugărești, expoziții de arme și armuri, ateliere interactive pentru copii, concerte de muzică medievală, spectacole de dansuri medievale, spectacole pirotehnice și defilări cu cai. La eveniment au participat, în cele trei zile, aproximativ 30.000 de spectatori.

 

Clubul de Echitație Transylvania, pentru prima dată la Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” Sibiu

demn de amintit, parada de deschidere a ediției din acest an a festivalului i-a avut ca invitați și pe membrii Clubului de Echitație Transylvania, care au defilat călare pe străduțele Sibiului. Alături de aceștia, două sute de artiști din România și străinătate au participat în acest an la eveniment. Prima seară a festivalului, seara de vineri, 25 august 2017, a continuat cu un concert de rock medieval al trupei Obscurus Orbis din Letonia și un spectacol pirotehnic, pe fântâna arteziană din Piața Mare, al sibienilor de la Crispus The Art of Fire. Clubul de Echitație Transylvania s-a întors la Sibiu și în cea de-a doua zi de festival, când au defilat alături de stegarii de la Argotica, pe traseul Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piața Mare. Câteva mii de sibieni i-au aplaudat pe întreg traseul defilării.

 

Șapte ateliere interactive și opt spectacole de teatru pentru copii, în Festivalul celor mici

Pictură și herladică, muzică și teatru, modelaj în lut, mers pe picioroange, jonglerii și poiuri, pictură pe basoreliefuri, confecționare brățări tradiționale sau păpuși textile. Acestea au fost cele șapte ateliere interactive, susținute de Medieval Art (București), respectiv Noua Acropolă (Timișoara), de care atât copiii, dar și adulții, s-au putut bucura în cele trei zile festival. Programul pentru cei mici a inclus și opt spectacole de teatru, toate având loc pe scena din castelul medieval din Piața Mare. Programul pentru copii a fost completat de compania Szelkakas din Ungaria, care, pentru prima dată în programul unui festival medieval din România, a adus la Sibiu patru carusele tradiționale din lemn, cu coșuri din nuiele. Mii de copii s-au bucurat în cele trei zile de festival de caruselele din lemn ale ungurilor de la Szelkakas.

 

Program bogat de conferințe și prelegeri filosofice în acest an

Ediția din acest an a festivalului a inclus zece conferințe și prelegeri filosofice, de două ori mai mult decât anul trecut, susținute de Zeno Pinter (istoric), Răzvan Pop (istoric), Florinela Anca Vasilescu (istoric antropolog) și conferențiarii Noua Acropolă (Timișoara): Liliana Bratu (inginer), Alexandru Păunescu (medic), Monica Varga (filolog, muzeograf), Laurențiu Lancea (inginer IT), Carmen Chifiriuc (profesor universitar). Conferințele au fost un bun prilej de întâlnire între publicul pasionat de istoria Evului Mediu și specialiști, oferind informații inedite despre cavalerii, arhetipurile, credințele, miturile și legendele Evului Mediu. Programul educativ – informativ al festivalului a inclus și două tururi ghidate ale burgului medieval, susținute de istoricul sibian Răzvan Pop.

 

Incursiune în arta meșteșugurilor și a gastronomiei medievale

Calfele călătoare au prezentat publicului, în toate cele trei zile de festival, demonstrații de măiestrie în prelucrarea fierului, pietrei și lemnului. Grupul de reconstituire istorică Anacronism Sibiu a prezentat sâmbătă, 26 august 2017, de la ora 12:00, o demonstrație de gastronomie medievală.

 

Radu Zărnescu și Masters of Flames au gătit pentru sibieni, în cele trei zile de festival

Radu Zărnescu, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari-chefi români, președinte totodată al Euro – Toques România (Comunitatea Europeană a Bucătarilor), alături de cea mai puternică divizie de live cooking din România, Masters of Flames, au gătit în cele trei zile de festival pentru publicul prezent la eveniment. Cortul Maters of Flames a fost o atracție a festivalului, din prima și până în ultima zi a evenimentului.

Demn de precizat, evenimentul a fost prezentat în limbile română, engleză și germană, de actorii Emoke Boldizsar, Bogdan Sărătean și coregrafa neozeelandeză, balerină a Teatrului de Balet Sibiu, Aleisha Gardner. Festivalul este organizat de șaptesprezece ani la Sibiu de către Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, cu sprijinul Consiliului Local Sibiu și Primăriei Municipiului Sibiu.

 

 

Foto : Ovidiu Matiu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: