„Stimați reprezentanți ai presei!
Vă spun bine ați venit și din partea Episcopiei și conducerii Bisericii Evanghelice C.A. din România.
A trecut ceva timp de la ultima noastră conferință de presă. Multă apă s-a scurs pe Cibin de atunci și multe s-au petrecut: cele mai semnificative sunt pe plan personal în spectrul sănătății iar local, regional, național cu alegerile din 2024.
Poate vă mirați de tematica acestei conferințe de presă: „Biserica și democrația”.
Ea este de fapt tematica Bisericii noastre pentru tot anul 2025. Acest an a fost declarat de conducerea bisericii ”anul democrației” deja din octombrie 2024, deci cu ceva timp înainte de alegerile agitate și influențate din Moldova, Austria și România. Tematica am preluat-o de la Comunitatea Bisericilor Protestante din Europa (CPCE), care și-a ținut Adunarea Generală la Sibiu, anul trecut la sfârșit de august. CPCE-ul a fost preocupat ani de zile cu acest subiect. În BECAR ca parte a CPCE-ului s-a născut dorința de a reflecta asupra fundamentelor, valorilor și activității în Biserică și societate din perspectiva democrației.
În România, a trebuit să experimentăm amarnic, timp de patru decenii, ce înseamnă să trăiești într-un stat nedemocratic, chiar totalitar, dictatorial. Aceasta este un motiv în plus să învățăm să apreciem libertatea, pentru care s-a luptat cu prețul vieții în România în decembrie 1989, și să apreciem procesul de democratizare care se desfășoară de 35 de ani de atunci.
Un pilon al democratizării a fost așa zisul Andreanum. Andreanum-ul a fost legea constituțională a sașilor transilvăneni din 1224 până în 1876, deci mai bine de 650 de ani, cu sistemul său juridic și de protecție. Pe acesta îl va prezenta ceva mai târziu, prin intermediul expoziției, directoarea centrului de cultură și dialog Friedrich Teutsch, doamna Gerhild Rudolf. Celălalt pilon a fost Reforma și constituția Bisericii, de după 1550, care s-a orientat exclusiv după mesajul lui Dumnezeu în Sf.Scriptură și credința apostolică și prin care Biserica Catolică germană, devenind Biserica Săsească Evanghelică, a preluat și cultivat caracteristici de formare a identității, democratice, care se extind la structurile exterioare și ordinea interioară a bisericii până astăzi. Un imbold puternic a fost și declarația dietei de la Turda din 1568, care a legiferat că fiecare persoană este liberă de ași alege propriul destin, respectiv, iar acest fapt este de reținut, de prima dată în Europa religia tuturor bisericilor este tolerată și respectată. Dar și așa atât în Biserică, cât și în stat, democrația nu este ceva de la sine înțeles și de aceea trebuie legiferată, trăită și pusă în practică din nou și din nou.
Un exemplu edificator este alegerea episcopului bisericii evanghelice până în ziua de azi: Întâi își exprimă congregațiile locale, deci mirenii propunerile. Trei propuneri care întrunesc cele mai multe voturi sunt înaintate de fiecare din comunități celor 5 consistorii districtuale, de fapt protopopiate, în care mai apoi se întrunesc mireni și preoți în adunarea districtuală și la fel din toate aleg 3 propuneri care întrunesc cele mai multe voturi. Astfel câte 3 propuneri din cele 5 protopopiate sunt aduse în fața sinodului bisericii, care se întrunește în catedrala episcopală, sinod compus din 2/3 mireni și o treime preoți și alege din cele max.15 propuneri episcopul, ceea necesită de regulă mai multe scrutinuri, unul după celălalt, până unul din candidați are majoritatea simplă, deci majoritatea plus unul de voturi exprimate. După ce trec 2 săptămâni în care votul poate fi contestat și reevaluat episcopul este instalat, sfințit și prezentat. De altfel pentru toate alegerile și în toate domeniile în biserică, mireni sau preoți și episcop bărbații și femeile au aceleași drepturi.
De la Comunitatea Bisericilor Protestante din Europa am preluat 12 caracteristici privind înțelegerea Bisericii și a democrației, care ne provoacă să reflectăm și să gândim mai departe ce înseamnă democrația în biserica și societatea noastră. Astfel am editat un calendar bisericesc pe această tematică. Este vorba despre cum vedem Biserica în exterior și interior, relația noastră cu statul, dorința noastră de comunitate și contribuția noastră la o lume dreaptă și umană. 12 personalități din domenii diferite, care fac parte din comunitatea germană și din BECAR, ne oferă o perspectivă asupra înțelegerii și viziunii lor despre importanța și viitorul Bisericii și al democrației, prin intermediul unei declarații și al unei referințe biblice sau literare. Sunt abordați caracteristici precum frica, ascultarea, frontierele, la prima vedere poate încărcate negativ, dar realiste, cât și caracteristici clare precum participarea, educația, libertatea, minoritatea și responsabilitatea, sau unele caracteristici foarte de actualitate precum alegerile, diversitatea, adevărul și cuvântul. Toate acestea sunt organizate alfabetic în germană, din ianuarie până în decembrie și susținute de o imagine semnificativă.
Tematica democrației cu caracteristicile ascultarea, responsabilitatea, adevărul și cuvântul au dus în noiembrie 2024, la parohia evanghelică în București, la o masă rotundă, cu laici și preoți, asupra misiunii bisericii în societatea actuală. Astfel a fost editat un codex al misiunii, care a fost însușit de adunarea mirenilor, preoților și în sinodul bisericii. Cum nu ați avut timp al studia vi-l prezint pe scurt în cele 16 puncte sub motoul bisericii noastre: ”Din credință și în comuniune clădim viața” (vezi broșură). Este și acesta o expresie a democrației bisericii cât și o invitație la democrație.
Totodată renoim declarația de presă a BECAR referitoare la alegerile din noiembrie 2024 specificând că pentru alegerile din mai 2025 Biserica Evanghelică C.A. din România recomandă enoriașilor și prietenilor ei – dar și întregii societăți românești – să aleagă candidați, care se angajează în păstrarea orientării democratice, pro-europene și pro-euro-atlantice, precum și în recunoașterea libertății de exprimare, a toleranței fiecărei persoane.
Biserica Evanghelică C.A. face această recomandare pe baza teologiei, tradiției și experienței ei. Din punct de vedere al teologiei, libertatea creștină și toleranța izvorâtă din iubire sunt virtuți esențiale. Iisus Hristos nu incită nicicând la ură și dezbinare. Din punct de vedere al tradiției, Biserica noastră își are originile în Reforma Protestantă din centrul Europei. Prin limba de cult oficială germană, ea are acces la o cultură europeană specifică, de care beneficiază părți importante ale societății românești. Din punct de vedere al experienței ei, în secolul XX, ea a suferit major și direct din cauza regimurilor nedemocratice și dictatoriale, o parte a enoriașilor ei fiind deportați în urmă cu 80 de ani în fosta Uniune Sovietică. Anul acesta în ianuarie am comemorat la casa Teutsch acest impact uriaș, care a avut ca urmare decimarea minorității germane în România, cu peste 70.000 de persoane deportate, din care 20 % nu sau mai întors, iar ceilalți fiind timiși în Germania, ce a dus după 1950 la emigrarea germanilor și evident a sașilor evanghelici.
In ciuda unui perioade dificile, pline de tulburări și frustrări politice, economice, mediatice avem încredere în maturitatea alegătorilor de cetățenie română, care înțeleg să distingă între o politică care promovează poziții dăunătoare, extremiste, așa zise suveraniste și o politică cu scopul dezvoltării României pe plan democratic, economic, cultural deschis, în cadrul Uniunii Europene și al Nato. Îndemnăm concetățenii din țară și străinătate să-și exprime votul cu responsabilitate. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a transmis Reinhart Guib, Episcop BECAR.
Informații suplimentare
Este pentru prima dată din 1939 încoace când BECAR a numărat mai mulți membri în 1.01.2025 decât un an înainte. Este un semn de stabilitate după mulți ani în care emigrația a subțiat rândurile comunității evanghelice săsești. *
2024 a avut loc în Sibiu a doua mare întâlnire a sașilor în România – jubileul 800 de ani Andreanum – și 45 de întâlniri ale sașilor în localitățile lor băștinașe. Andreanum-ul a fost expus în 27 de locații din țară și străinătate și aproape 10.000 de cataloage au fost distribuite cu ocazia expozițiilor. După august 2024 Expoziția Andreanum poposește din nou la Sibiu, de data aceasta în curtea casei Teutsch. Vezi pliant.
O caracteristică a democrației va fi preluată și la întălnirea sașilor din 19-20.09.2025, care va avea loc la Codlea, sub motoul: ”Libertatea face diferența”.