Un anunț de ultim moment bântuie nu ca o fantomă, ci mai degrabă ca ȘTIREA ZILEI peste tot prin presa din această după-amiază. Este vorba despre ceea sperau toți românii că ar putea fi foarte curând… relaxarea fiscală. Și, totuși, taxa pe valoarea adăugată NU va mai scădea de anul viitor, cum era programat.
Practic, se pare că liderul PSD, Liviu Dragnea, i-ar fi cerut azi premierului Dacian Cioloș (într-o dicsuție telefonică, după cum spun unele surse) ca, până la instalarea noului Guvern, să amâne cu un an scăderea TVA, reducerea accizelor la carburanți și eliminarea taxei pe construcții speciale, astfel încât PSD să își poată aplica propriul program de guvernare.
La rândul său purtătorul de cuvânt al Guvernului Cioloș a confirmat că facilitățile vor fi amânate.
Impactul bugetar al celor trei măsuri este calculat la 6,5 miliarde de lei.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat pentru Profit.ro că e aproape sigur că Guvernul va accepta cererea liderului PSD și va amâna măsurile fiscale respective.
Conform Codului Fiscal, taxa pe valoarea adăugată este programată să scadă de la 20% la 19%, începând cu anul viitor, Liderul PSD vrea însă ca TVA să rămână 20% anul viitor și să scadă la 18% din 2018.
Liviu Dragnea oferă explicații: „I-am spus domnului Prim Ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale şi în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar în acelaşi timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017 deoarece considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor. De asemenea, în ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final.
După ce vom rezolva această situaţie împreună cu Consiliul Concurenţei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare. Un alt punct al discuţiei a fost legat de taxa pe construcţii speciale care va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înţelege că profiturile obţinute în România trebuie plătite aici – mă refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte măsuri care vor fi aprobate astfel încât companiile să verse impozitele în România dacă ele se realizează aici.
De asemenea, introducerea plafonării CASS nu mai corespunde cu Programul nostru de Guvernare unde vizăm o reducere şi o comasare a contribuţiilor pentru toată populaţia şi mediul de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018.
I-am solicitat totodată domnului Premier să facă tot ceea ce se poate pentru a aduce o parte din cheltuielile de anul viitor în acest an. Aici vorbim de plata arieratelor, subvenţii agricole sau chiar contribuţia României la bugetul Uniunii Europene. Am solicitat lucrul acesta deoarece este clar că în acest an spaţiul fiscal rămas este mult peste ţintele stabilite la început de an. A rămas că dumnealui analizează şi ne va da un răspuns,” a declarat liderul PSD pentru stiripesurse.ro.
foto: Q Magazine