joi, 24 aprilie 2025
21.3 C
Sibiu

REVELIONUL. De… sute de ani!

Ne pregătim cu toţii- grăbiţi, nerăbdători, bucuroşi, emoţionaţi, chiar, de Revelion. Petrecem acasă, la restaurant, la bunici, la cabană, în centrul oraşului ori căutăm destinaţii exotice sau occidentale.

Revelion să fie! Cu şampanie, cu tort, urări, tombole şi surprize. Dansând în familie sau aiurea, primind cu Capra sau Pluguşorul, cu artificii şi plăcinte cu răvaşe… Ştim, oare de când şi cum s-a sărbătorit la început Anul Nou?

Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, la iniţiativa Papei Inocenţiu al XII-lea. Înainte de aceasta data, Crăciunul avea rolul începutului de an nou.

În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie – noaptea de Revelion din termenul francez Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ „trezire”, revenire la viaţă.

Iată, însă, de când au început diferite ţări şi oraşe să adopte tradiţia Anlui Nou, în unele locuri evenimentul luând-o înaintea deciziei Papei Inocenţiu:

Veneţia 1522

Suedia 1529

Spania, Portugalia, Polonia 1556

Prusia, Danemarca si Norvegia 1559

Franţa 1564

Ţările de Jos 1576

Lorena 1579

Provinciile Unite 1583

Scoţia 1600

Rusia 1700

Toscana 1721

Regatul Marii Britanii, Regatul Irlandei si Imperiul Britanic, (exceptând Scoţia) 1752

Thailanda 1941

În Tibet, Anul Nou („Losar”) se sărbătoreşte la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie, când este luna nouă. Ultimele două zile ale vechiului an, denumite Gutor, sunt consacrate pregătirilor pentru noul an. Prima zi din Gutor este folosită pentru curăţarea casei, în special a bucătăriei, cea mai importanta încăpere. De asemenea, hornul este curăţat de funingine. A doua zi de Gutor se practica ceremonii religioase. De asemenea, tot acum se fac cadouri în familie.

La babilonieni, spre exemplu, anul începea la prima lună nouă de după echinocţiul de primăvară şi petrecerile ţineau… 12 zile! Fiecare zi, însă, avea o semnificaţie aparte.

Romanii, în schimb, sărbătoreau începutul anului în luna martie. Dar cum pe parcursul timpului au apărut nesincronizări cu mersul soarelui, în anul 153 î.Ch. senatorii romani se adună, dezbat şi hotărăsc ca 1 ianuarie să marcheze începutul noului an.

Iulius Caesar, ceva mai târziu, încearcă şi el o corecţie, dar 1 ianuarie rămâne ziua de început a anului. Această hotărâre va dura până în anul  567  d.Ch.,  când Sinodul de la Tour a stabilit ziua de 1 ianuarie. Se va reveni abia atunci când biserica „a considerat multă vreme Anul Nou drept o sărbătoare a circumciziunii, celebrarea zilei de 1 ianuarie”.

În general, revelionul contemporan rămâne un ceremonial nocturn în care multe obiceiuri sunt practicate fără să li se cunoască substratul. Suprapunerea sărbătorilor peste unele precreştine, a celor greco-romane şi orientale peste cele autohtone, geto-dacice, a dat naştere unor realităţi spirituale unice în Europa şi greu de disociat astăzi. Astfel, există credinţa că în noaptea trecerii între ani de trei ori se deschide cerul şi cei cu credinţă îl zăresc pe bunul Dumnezeu aşezat „la o masă luminată, frumos împodobită, alături de Sfântul Nicolae”.

Începuturile Revelionului… modern

În anul 1904, pe 31 decembrie, ziarul The New York Times îşi mută sediul într-o clădire din Longacre Square. Aşa cum se precizează într-un articol publicat de Transilvanialive.ro,  patronul de atunci al publicaţiei, un imigrant german pe nume Alfred Ochs, doreşte să marcheze momentul printr-o petrecere memorabilă. În acest sens reuşeşte să convingă primăria sa redenumească piaţa unde se afla noul sediu al ziarului în Times Square. Pentru trecerea dintre ani organizează o petrecere în piaţă pentru a cărei reuşită nu se dă în lături de la niciun fel de cheltuieli.

Succesul primului Revelion îl determină pe patronul ziarului să continue sărbătoarea şi-n anii următori. Doar că în cursul anului 1907 primăria oraşului New York interzice artificiile în oraş. Alfred Ochs decide să înlocuiască artificiile cu coborârea exact la miezul nopţii a unei uriaşe mingi luminoase din vârful unui catarg metalic. Prima minge a fost contruită din lemn şi fier, avea o greutate de 317 kg şi un diametru de 1.5 metri, fiind împodobită cu 100 de becuri.

Şapte ani mai târziu, ziarul se mută din Times Square dar sărbătorirea venirii Noului An în această locaţie devenise deja o tradiţie. Doar în anii 1942 şi 1943 tradiţia nu a fost respectată din cauza celui de-al doilea Război Mondial când la miezul nopţii, în loc de coborârea mingii luminoase, s-a ţinut un minut de reculegere în memoria soldaţilor americani morţi în război.

În prezent, petrecerea din Times Square aduce laolaltă, în fiecare an, peste un milion de participanţi. Demn de precizat, în 2011, celebra minge luminoasă a cântărit peste 5300 de kilograme şi un diametru de aproape 4 metri. De la cele 100 de beculeţe montate la începutul secolului s-a ajuns acum la peste 32 de mii de led-uri.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

14 cabinete de medicină de familie din Regiunea de Dezvoltare Centru au fost dotate cu aparatură medicală

14 cabinete de medicină de familie din județele Alba...

Cântarele mărcile Hess și Balanța- pagină de istorie la Primăria Sibiu

Sala expozițională a Primăriei Sibiu este gazda unui nou...

EVENIMENT! BJ ASTRA Sibiu – Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor

 LUAȚI ÎN SEAMĂ: Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu sărbătorește, în...

FAIN DE TOT: Peste 10.000 de oaspeți al ZOO Sibiu în mini-vacanța de Paști

Municipalitatea sibiană informează că... peste 10.000 de vizitatori a...

Alte articole

Lolele din Agnita urcă într-un super-spectacol e scena TNRS! HAI ȘI VOI!

Notați în agendă: Lolele din Agnita, pe scena TNRS...

Fii parte dintr-o comunitate selectă de artizani români

Peste 15.000 de obiecte handmade listate online.Dacă ești pasionat...

Accident cu 3 victime la Marpod în a doua zi de Paști

Polițiștii rutieri intervin la un autoaccident produs pe DJ...

Mesajul Primarului Sibiului după vestea trecerii în eternitate a Sanctității Sale

"Am primit cu adâncă tristețe vestea trecerii la cele...

Hristos a Înviat! Primiți Lumina Sfintelor Paști!

În noaptea de Înviere, lumina sfântă a venit din...

MESAJUL PRIMARULUI ASTRID FODOR cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale

"Suntem în pragul Paștelui, o sărbătoare care dăruiește mereu...

Din aceeași categorie

Categorii populare