vineri, 11 octombrie 2024
15.2 C
Sibiu

Richiș – Punct de atracție regională prin restaurarea obiectivelor de patrimoniu din localitate

Prin finantarea din Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, a restaurarii a doua monumente de patrimoniu din Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din satul Richis, comuna Biertan, comunitatea locala va organiza intr-un decor istoric de poveste, evenimente si activitati care vor spori atractia si notorietatea localitatii.

Prin contractul semnat de catre reprezentantul beneficiarului si de catre Simion Cretu, Director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru – care reprezinta institutia finantatoare, se va aloca un buget de aproape 11 milioane lei fonduri nerambursabile pentru realizarea investitiei de revitalizare a reperelor istorice din sat, respectiv Biserica Evanghelica si Turnul de poarta.

Datorita proiectului finantat prin Programul ”Regiunea Centru 2021-2027”, cei 679 de locuitori din Richis vor putea pastra vie marturia istorica a Bisericii Fortificate din sat ce dateaza din anul 1400, iar activitatile din proiect vor contribui la dezvoltarea echilibrata, durabila si continua a comunitatii. Contractul de finantare al proiectului cu titlul „Revitalizarea Bisericii Fortificate Richis pentru turism sustenabil si dezvoltare comunitara” a fost depus in parteneriat de Parohia Evanghelica C.A. Richis, Green Man Foundation si Comuna Biertan si este estimat a se finaliza in luna mai 2028. Proiectul are o valoare totala de 11.225.438,73 lei, din care 10.989.702, 42 lei reprezintafinantarea solicitata pentru realizarea proiectului. Fondurile sunt alocate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin intermediul Prioritatatii 7 – O regiune cu turism sustenabil, Interventia 7.1.1 – Conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A – a PR Centru.

Toate monumentele de patrimoniu ar trebui sa fie incluse in circuite turistice si utilizate pentru a creste fluxul de turisti care genereaza dezvoltarea economico-sociala a localitatilor. Dezvoltarea durabila a zonelor din jurul obiectivelor de patrimoniu se realizeaza prin conservarea si valorificarea principalelor avantaje locale, crescand astfel numarul de turisti, durata medie de sedere si cresterea cifrei de afaceri pentru firmele locale din domeniul ospitalitatii si serviciilor. In Transilvania exista circa 160 de biserici fortificate, din care mai mult de 35 au fost reabilitate prin Programele Operationale Regionale 2007-2013 si 2014-2023. Prin fondurile Programului Regiunea Centru 2021-2027, alocate conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A din Regiune, contribuim la pastrarea vie a acestor marturii cultural-istorice, iar activitatile de revitalizare prevazute in proiecte le sporeste atractia, sustinand comunitatea locala. Cu un buget de 74,65 milioane lei fonduri nerambursabile pentru obiectivele de patrimoniu din regiune, avem 12 cereri de finantare depuse, din care 5 sunt contractate. Prin fiecare proiect implementat, monumentele istorice vor continua sa influenteze comunitatea unde sunt gazduite si vor fi reprezenta repere pentru localnici, oportunitati pentru afaceri si noi obiective pentru turisti,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.   

Activitati proiect:

Satul Richis, atestat documentar pentru prima data la 1283, se spune ca este un sat multinational ce a adoptat in ultimii ani locuitori din Olanda, Austria, Elvetia, Germania, Marea Britanie, Lituania si chiar Statele Unite.  Amplasat in centrul localitatii, Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate este inscris in Lista Monumentelor Istoric fiind un reper al comunitatii, un centru de cristalizare al initiativelor cetatenesti si al ONG-urilor de profil. Pe parcursul implementarii proiectului, beneficiarul va derula lucrarile necesare pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice si a turnului cu clopotnita ce fac parte din Ansamblu. Vor fi efectuate reparatii la structura bisericii si a turnului, se va reabilita orologiul din turnul de clopot, alaturi de sistemul de tragere a clopotelor si se va instala un sistem supraveghere video si antiefractie. Un element de noutate adus de proiect il reprezinta animarea si constientizarea comunitatii in legatura cu valoarea monumentului de patrimoniu si necesitatea conservarii lui pentru asigurarea prosperitatii comunitatii.

Odata cu finalizarea lucrarilor, biserica Fortificata de Ordin Cistercian va deveni un centru de atractie pentru vizitatori, in special datorita promovarii semnificatiei, importantei si unicitatii elementelor de origine celtica. Elementul definitoriu si special al Bisericii Fortificate Richis este „Omul Verde”, un simbol cu legaturi puternice cu calugarii Cistercieni si cu simbolismul celtic.

Dupa activitatile de restaurare a proiectului se vor derula variate actiuni de promovare prin care se va promova brandul ”Omul verde din Richis” care va fi utilizat de intreaga comunitate si de toti agentii economici din zona. Beneficiarul si-a propus ca brandul din Richis sa atraga turisti si vizitatori din tara si strainatate, completand astfel atractia generata de monumentul de patrimoniu. Prin proiect se prevad  activitati de vizitare a monumentelor, care vor fi ghidate fie de un localnic, fie de holograma vestitului povestitor Johann Schaas care va insoti vizitatorii in povestile despre Omul Verde. Ghidajul va fi interactiv, multimedia si va pune accentul pe promovarea simbolisticii monumentului de patrimoniu, in special cea a Omului Verde, cu adaptare spre temele curente (protejarea mediului, dragostea fata de natura, renasterea naturii, elementele naturale ca primordiale fata de cele artificiale).

Beneficiarul a pregatit o suita de evenimente prin care va sustine comunitatea locala si va atrage turistii. Vor promova proiectul printr-un clip de prezentare a obiectivului si a localitatii,  se vor organiza: Festivalul “Omul Verde” din Richis,  Noaptea Muzeelor, dar si concerte de muzica clasica in aer liber. Pentru integrarea sociala a comunitatii din Richis se vor organiza ateliere de arta si mestesug local, ateliere de muzica,  cursuri pentru ghizi turistici cu accent pe istoria locala si limbi straine, tabere de creatie si educatie prin cultura, evenimente culturale ale comunitatii. In acelasi timp, se va colabora cu Primaria Comunei Biertan pentru atragerea localnicilor de etnie saxona din sat si comuna, dar si pentru a completa oferta turistica a vizitatorilor care pot sta mai multe zile in zona pentru evenimente si vizite, atat la acest ansamblu, cat si la Cetatea Fortificata din Biertan – un alt proiect PR Centru care vine cu propriile activitati si evenimente turistice.

Pentru mai multe detalii puteti consulta fisa de proiect atasata. Lista contractelor semnate se poate vedea aici: https://www.regiocentru.ro/harta-proiecte/ .

De asemenea, daca doriti informatii in timp real, puteti instala aplicatia PROCentru disponibila pe Android sau iOS. Despre programul PRCentru gasiti, situatii, informari, harta contractelor pe website-ul dedicat.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Bucuria toamnei cu ANIMĂ ASTRA! Poftiți la… tradiții și ateliere meșteșugărești interactive!

  Din nou eveniment cu gust de... taine vechi, în...

Expoziția Spe Salvi la Mănăstirea Ursulinelor din Sibiu

UN NOU EVENIMENT DE MARCĂ la SIBIU! Mănăstirea Ursulinelor Sibiu...

Covor PVC antibacterian și aparatură performantă pentru Spălătoria și Blocul Alimentar al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu

În Spălătoria și Blocul Alimentar al Spitalului de Pneumoftiziologie...

Cresc alocațiile pentru copii. De la 1 ianuarie 2025!

Alocațiile pentru copii cresc cu 10,4% de la 1...

Alte articole

Recoltele vă așteaptă la sărbătoarea lor, în Muzeul ASTRA

Bucurați-vă de toamnă, roade și... neîntrecuți gospodari! Muzeul ASTRA,...

Shopping City Sibiu pregătește activități captivante și magneți cu Patrocle în luna octombrie

În luna octombrie, Shopping City Sibiu își continuă misiunea...

Sibiul, în topul orașelor în care oamenii apelează la designeri de interior atunci când își amenajează locuințele

Șapte profesioniști în designul de interior au descusut, sâmbătă,...

Info Zile comemorative Carl Wolff

Cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la...

Județul Sibiu – exemplu de bună practică

Angajații din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean...

START distracție la… Oktoberfest Sibiu! Viel Glück!

Astăzi, 10 octombrie, începe Oktoberfest Sibiu 2024, eveniment organizat...

Fondurile de pensii private din România ating noi maxime istorice

Sistemul de pensii private din România a demonstrat o...

Din aceeași categorie

Categorii populare