Romania (nu) se cutremura?! Portul national, condamnat?!!!

 

Poetul gorjean Laurian Stănchescu, militant activ pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, desfiinţează o nouă declaraţie şocantă a şefului Institutului “ELIE WIESEL,” Alexandru Florian: “Orice român care se îmbracă în port naţional, fără să fie ţăran, este fascist, legionar”. „Nu cred că Naţiunea Evreiască, poporul ales de Dumnezeu să fie mitologic şi biblic, care a străbătut şi a învins istoria încă din antichitate, sfinţeşte această răstignire a poporului român. Sufletul evreiesc are identitate divină, cum au toate sufletele, ştiu, simt, cred că se desmărgineşte de această neinspirată şi deliberată afirmaţie. Portul naţional românesc este haina noastră strămoşească şi împărătească, sfinţii din Bisericile noastre poartă haine populare de parcă ne-ar fi primii strămoşi, inima noastră este cusută pe acest port naţional. Chiar dacă asta înseamnă moartea mea, mă ridic împotriva execuţiei publice a Portului  Naţional Românesc, el a fost primul nostru Tricolor şi primul nostru strămoş. Mă închin lui în vecii vecilor!”, a comentat poetul, citat de magazincritic.ro Laurian Stănchescu este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România şi Preşedinte al Fundaţiei “Ideea Contemporană”(sursa: www.nasul.tv)

Si, totusi…. straiele tradiţional românesti sunt si trebuie sa ramana “templu la purtător”, cel mai acut si mai splendid simbol al identitatii noastre, legatura noastra cu bunii nostri, cu istoria si cu vechile mestesuguri.

Costumul tradițional este un adevărat templu la purtător, o imago mundi care conţine o sumă de simboluri, hierofanii, re…velări ale sacrului care îi dau o poveste şi ne dau în acelaşi timp nouă o identitate culturală unică, inimitabilă”.

Prof Ioan Sorin Apan spunea ca „Ăsta este adevăratul brand românesc, templul la purtător – costumul popular tradiţional, în care românul a ştiut să-şi etaleze de-a lungul vremii valorile, în momentele-cheie ale existenţei sale. Atunci avea şi textele explicative, textele de folclor literar, care rezonau cu desenele, cu hieroglifele de pe costume. Căci pe costum este scris acelaşi lucru – iată o viziune teologică deja! – anume că omul poate accepta lumea nevăzută pornind de la simbolurile din lumea văzută şi astfel să-şi taie un drum înspre Dumnezeu. (www.ziaristionline.ro)

Ceea ce a afirmat acel individ nu e doar o aberatie. E o atingere adusa TRADITIEI si identitatii nationale. Este inimaginabil, condamnabil… dovada ca stirea a fost preluata de toata mass media. Dovada sunt si comentariile pe masura care ataca gestul lui Alexandru Florian.

Sa mai amintim ca din 2013 incoace s-a instituit Ziua Nationala a Iei, ca insusi presedintele Klaus Iohannis si-a pus semnatura pe sugestia ca prima duminica din mai sa fie decretata ca Zi Nationala a costumului popular, ca un liceu intreg din Brasov a ales ca “uniforma” straiul stramosesc, ca in judetul Sibiu, tot mai myulte scoli si licee imbraca costumul national in ultima zi a anului scolar….?!

Domnul acesta mai e inca director la institutul Elie Wiesel? Nu l-a demis inca nimeni?!?

Mai zilele trecute, cunoscuta prezentatoare TV Andreea Esca, a imbracat costumul stramosesc la sarbatoarea Fiilor Satlui la Porumbacul de Sus, unde ii este locul natal. La Sibiu, cu diferite ocazii, directorii si angajatii unora dintre institutii se imbraca in costume traditionale… Sunt, acestia toti legionari sau, pur si simplu, dau dovada de patritism, in cel mai pur sens al cuvantului?!? 

Gestul acestui individ este, prin urmare, incalificabil, si, in plus, aduce un afront chiar si mesterilor populari, attia cati mai sunt traitori si pastratori de traditii…!!! 

Domnilor politicieni, ce aveti de gand? Nu vi se pare ca trebuie sa luati atitudine URGENT?!

 

 

surse foto: Ia Sibiu, libertatea.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: