Românii, codasi in clasamentul fericirii!

Se fac si astfel de sondaje si statistici. Cu toate ca „Este simplu să fii fericit, dar este greu să fii simplu.”- cum spune Eckart von Hirschhausen, cu toate ca a fi fericit nu înseamna ca totul este perfect; ci faptul ca ai decis sa vezi dincolo de imperfectiuni. Cu toate ca batranii cred ca daca ai prunci de alaptat si buni sa le asculti povestile, gasesti fericirea, mai nou cel mai ravnit sentiment din lume este cuantificat si dus in sfera contabiliatii si a statisticilor. Chiar si din aceasta perspective, noi, romanii, zice-se ca stam rau. Mai mult, specailsitii ne claseaza pe un indepartat loc 86…

Potrivit studiilor efectuate la nivel international, Elvetia este tara în care traiesc cei mai fericiti oameni. Tara Cantoanelor este urmata de Islanda, Danemarca, Norvegia si Canada. În clasament România ocupa locul al 86-lea intre 158 de tari. Studiul a fost facut public joi la New York si apoi preluat vineri de AFP.

De asemenea, Finlanda, Olanda, Suedia, Noua-Zeelanda si Australia completeaza, în aceasta ordine, Top 10. În acelasi clasament, Statele Unite ocupa locul al 15-lea, Belgia, al 19-lea, Marea Britanie, al 21-lea, Germania ocupa treapta a 26-a, Franta, a 29-a, Spania, a 36-a, Italia, a 50-a, iar Grecia, a 102-a, conform www.stiripesurse.ro

Demn de precizat, raportul pe 2015 asupra fericirii în lume este al treilea care cauta sa cuantifice fericirea, în încercarea de a influenta politicile guvernamentale. Primul studio in acest sens a fost publicat de Natiunile Unite în 2012.

Asa cum anunta sursa citata, printre criteriile luate în considerare de cercetatori s-au numarat speranta de viata si, implicit,  starea de sanatate, PIB-ul pe locuitor, sustinerea sociala (cineva sau ceva pe care sa se poata conta), încrederea (masurata prin perceperea absentei coruptiei politice si în afaceri), perceperea libertatii în alegerile din viata si felul/gradul de generozitate al cetatenilor.

In urma cercetarilor, s-a constatat ca primele 13 tari din fruntea clasamentului sunt aceleasi ca în 2014, însa în ordine diferita, subliniaza Jeffrey Sachs, director al Institutului Pamântului de la Universitatea Columbia din New York, unul din autorii raportului realizat de un grup de experti independenti. În aceste tari se asociaza o stare materiala buna si o puternica sustinere sociala, precum si un guvern relativ cinstit si responsabil, a declarat el la o conferinta de presa. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: