Târgul de case -Grădină și peisaj in satul tradițional a animat in weekend Muzeul ASTRA. Dumbrava Sibiului a fost, pentru doua zile, CASA targului de case, evenimentul aducand in prim-plan numeroase demonstrații legate de debitarea buștenilor în gospodăria traditională, folosind ”trașca” – joagărul manual şi un motor în doi timpi, ,,tene-ul”, un utilaj întâlnit în comunităţile rurale mai mari. La succesul acestei… binevenite intoarceri in timp si la origini au contribuit si doi meșteri populari din comuna Zdrapți, județul Hunedoara şi alti trei meşteri originari din Maramureş, experţi în prelucrarea şi utilizarea bârnelor din lemn în construcţii.
Latura culinară a evenimentului a fost asigurată de membrii Asociației producătorilor de produse tradiționale și ecologice din Hunedoara cu produse specifice, cum ar fi Lașcă de la Buna Romanița, Cârnații de Săcărâmb, dar şi plăcinte pădurenești asezonate cu dulceţuri şi siropuri de la Casa Maria. Nu au lipsit nici gardul din ”mărgini” sau ”lăturoaie” de rășinoase specific satelor din Marginime sau gardul cu împletitură de nuiele din tara Lapusului., voia buna si lectiile datului vechi, ale mestesugurilor transmise din tata-n fiu pentru case sanatoase si frumoase care inca tin vesnicia pe umerii lor in satele romanesti.
Ca evenimentul a fost un success o dovedesc si cifrele. Potrivit statisticilor intocmite de angajatii Muzeului in aer liber, in weekend, pragul acestuia a fost trecut de peste 4200 de oaspeti, dintre care 2537 este numarul vizitatorilor pe parcursul zilei de duminica.
Sursa foto: Ciprian Stefan