S-A DECIS! Timișoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021! demn de precizat, în faza finală a competiţiei rămăseseră 4 oraşe – Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Bucureşti. Joi, echipele şi-au susţinut proiectele în faţa unui juriu internaţional, care a desemnat câştigătorul.
Așadar, în 2021, România va da Europei o Capitală Culturală, alături de Grecia, Serbia și Muntenegru. Orașul desemnat va primi zeci de milioane de euro. Vom fi reprezentați de Timișoara, orașul florilor și al parcurilor.
*Capitala Culturală Europeană este un titlu conferit pentru un an. Programul se derulează din 1985. Începând cu 2007, titlul a fost oferit pentru două oraşe. În anul 2007, înalta distincție a revenit pentru prima dată României, care a avut un reprezentant de onoare- SIBIUL, împreună cu Luxemburg.
*Timișoara (în graiul român bănățean –Cimișoara, maghiară Temesvár, în germană Temeschwar, alternativ Temeschburgsau Temeswar, în sârbă Темишвар/Temišvar) este municipiul de reședință al județului Timiș, Banat, România. În anul 2011, având 319.279 de locuitori, era al treilea oraș ca populație din România. Numele localității vine de la râul Timiș (trecând actualmente la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus.
*ÎNCEPUTURI: Începând din anul 553 aria actuală a Timișoarei a fost timp de două secole sub dominația avarilor. Aceștia au construit pe ruinele fostei fortărețe romane Zambara o nouă așezare cu numele de Beguey, poziționată strategic între râurile Timiș și Bega. După avari zona a fost invadată de pecenegi. Apoi au venit de asemenea cumani, bulgari și valahi (români). La sfârșitul mileniului I au pătruns în regiune și maghiarii. Aceștia din urmă au cucerit pe la 1030 Banatul și l-au încorporat în recent întemeiatul Regat al Ungariei. În acea vreme centrul principal al Banatului era Morisena, Cenadul de astăzi.
Se presupune că fortăreața Timișoara a fost construită, în stil avar, în secolul al X-lea, fiind înconjurată de un canal cu apă, și situată pe locul actual al Operei. În anul 1154 o localitate care ar putea fi Timișoara este menționată de către geograful arab Al Idrisi.În anul 1175 este menționat prima dată comitatul Timiș, parte a Regatului Ungariei, fără a se aminti care este centrul său economic și administrativ. Prima mențiune documentară a orasului ar proveni, după unii din 1212, iar după alții din 1266. După invazia mongolo-tătară care a distrus o mare parte din regatul Ungariei și l-a despopulat, în anul 1241, regele Béla al IV-lea a chemat în țară coloniști germani care au reconstruit, între altele, și cetatea Timișoara. Sub regele Ungariei Carol Robert de Anjou, care a urcat pe tron în anul 1308, Timișoara a devenit un oraș populat și fortificat. Regele a construit aici un palat pentru el și curtea sa. În perioada anarhiei feudale din Ungaria Carol Robert și-a stabilit vreme de șapte ani capitala la Timișoara – între anii 1316-1323. În 1323 Carol Robert a putut reveni în centrul Ungariei și și-a mutat capitala la Visegrad. În 1443 cetatea Timișoara a fost dărâmată de un cutremur de pământ.
Numirea lui Ioan Huniade în funcția de comite de Timiș, în 1440 marchează un capitol aparte din istoria Timișoarei. Iancu de Hunedoara a fost cunoscut în întreaga regiune pentru reputata victorie de la Belgrad asupra otomanilor, fiind considerat în acea vreme apărător al creștinătății. El a transformat orașul într-o tabără militară permanentă și în locul său de domiciliu, după ce s-a mutat aici împreună cu familia. Astfel, cetatea a rămas în posesia Corvineștilor până în 1490.
*CULTURĂ: Timișoara este un oraș multicultural, influențat de diversele comunități etnice, în special de cea germană, maghiară și sârbă, dar și de cele bulgară, italiană și greacă. Moștenirea culturală și diversitatea ofertei culturale sunt punctele forte ale orașului. Cu cele peste 12 instituții culturale profesioniste, Timișoara este, după București și Iași, al treilea pol cultural din țară din punct de vedere al mărimii și diversității ofertei culturale. O mare tradiție o are teatrul timișorean, care prin cele trei teatre de stat, (în premieră în Europa): Teatrul Național, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, oferă spectacole în limbile română, germană și maghiară. Cele trei instituții împart aceeași clădire-simbol cu Opera Română.
Filarmonica Banatul întregește paleta de ofertă culturală de cea mai înaltă calitate, păstrând astfel tradiția orașului care a văzut interpretând pe scenele lui nume mari precum Franz Liszt, Strauss fiul, Brahms, Enescu sau premiera Traviatei lui Verdi la 9 februarie1855.
Patrimoniul cultural timișorean și bănățean este întregit de Muzeul Banatului, înființat în 1872. Acesta adăpostește cea mai mare colecție de obiecte arheologice din Banat. Instituția are diferite ramuri, printre care un Muzeu de Artă, de Etnografie, Muzeul Satului Bănățean, un Muzeul al Viorilor sau cel al Tehnologiei, Informației și Comunicațiilor. Muzeul mai deține și cea mai mare colecție de păsări și fluturi din Estul Europei. Oferta culturală este întregită de Teatrul de Păpuși (înființat în 1949), Ansamblul Banatul, Biblioteca Județeană (1904), Școala Populară de Artă, Casa de Cultură, dar și numeroase galerii de artă, edituri, fundații și asociații culturale. Printre galeriile de artă cele mai vizitate este Galeria Calina, aflată în centrul orașului, promotor al artei tinere, loc unde expun atât artiști timișoreni, cât și pictori consacrați din țară.
Sursa foto: www.forbes.ro