Hora de la Rusca, sarbatorită în fiecare an de Rusalii, pe un platou din vecinătatea satului Sebeșul se Jos. Lângă Turnu Roșu. Sărbătoarea- emblematică pentru mica comunitate (de Rusalii!), adună an de an, fiii satului dar și numeroși turiști și iubitori de folclor si se prezinta spectacole ale formatiilor de muzica populara si dansuri din sat și din zonă.
S-a-ncins și de această pasul sprinten și muzica ruptă parcă din graiul păsărilor… iar sătenii , gătiți cum se cade, au făcut totul cu taina respectului față de trdaiție. Cu mic, cu mare…
Obiceiul are, se pare, o vechime de aproximativ 250 de ani, și pune în lumină o horă “cu noduri”, unică în ţară.
“Oamenii de la noi din sat, ţăranii, lucrau pe moşii la Avrig, la baroni. Sebeşul de Jos fiind ortodox, oamenii ţineau 3 zile la Rusalii. Baronul, însă, i-a chemat pe săteni, a doua zi, să lucreze. Oamenii au fugit şi au făcut această horă, găsind așa cu cale să se revolte, să arate că ei nu se dau în lături de la tradițiile bunilor lor ”, povestesc azi localnicii, mândri de istoria acestei hore.
Demn de precizat, aici, la Sebeșu de Jos, oamenii nu știu doar a juca. Sunt și neîntrecuți gospodari. Principala ocupație a localnicilor din Sebesu de Jos în vechime era bostinăritul (adunarea fagurilor de albine, stoarcerea acestora în teascuri speciale și producția de ceară curată).
sursa foto: Centru Creatiei Junii Sibiului