Bivolitele, (animale mult apreciate in trecut) din Tara Fagarasului au scos un sat din judetul Cluj din saracie. Intamplarea a fost scoasa la lumina nu de mult de o echipa de jurnalisti din capitala.
Iată povestea:
În 1890, 8 bivoliţe din Ţara Făgăraşului au fost transportate cu trenul în localiatatea Mera din judeţul Cluj. Pentru că cineva, atunci, a ţinut morţiş să aclimatizeze « ghibolele » hăt, ca să scoată satul din sărăcie. La început, sătenii s-au speriat de orătănile misterioase şi negre, crezând că,dimpotrivă, uriaşele negre vin « a rău », de la Diavol…
N-a trecut mult,însă, până s-au convins de contrariu. Animalele, sănătoase şi productive, le-au adus numai bine. Mamele nu le-au mai acuzatcă lepsurcă pruncii şi nici bătrânii că le visează noaptea ca pe duhuri necurate(din pricina întunecimii şi aspectului… fioros). Aşa se face că prezenţa lor le-a schimbat radical viaţa : cu timpul, toţi gospodarii şi-au cumpărat bivoliţe şi, pe la mijlocul secolului trecut, în fiecare curte din sat se puteau număra cel puţin 4-5 « ghibole ».Din acelea de te hrănesc cu lapte « dumnezeiesc », cum le place acum merenilor să recunoască.
Şi cum animalele i-au scos din necaz, ţăranii s-au gândit, peste ani, să le fie reconscători. Le-au făcut un… muzeu. Unic în România şi în lume : Muzeul Bivolului. Ba mai mult, la sărbători au început să le împodobească coarnele cu flori tămăduitoare, să le ferească de boli.
Gheorghe Varga, are acum 68 de ani şi este cel care a venitcu năstruşnica idee. Este fostul director al şcolii din localitate. În 2006, împreună cu o mână de oameni a început renovarea spaţiului, apoi a colectat de la consăteni diverse obiecte legate de creşterea bivolului şi de benficiile pe care le aduce acest animal.
Muzeul Bivolului este unul dintre cele mai originale şi mai puţin cunoscute muzee din România şi chiar din lume. Poate fivizitat oricând, la numai 18 km de Cluj.
Între timp,în Ţara Făgăraşului şi în Ţara Oltului, bivoliţe mai cresc la Porumbacu, Comăna, Sâmbăta, Arpaşu, Berivoi, Marpod.
sursa foto: Horatiu Ioan Cenusa