SARBATOARE DEPLINA si OASPETI de seama azi, la NOU ROMAN

Colindatul este un obicei stravechi. Cei dintai colindatori au fost pastorii care au venit la pestera luminata unde S-a nascut Pruncul Iisus si bucurandu-se de acest semn ceresc si de glasul ingerilor au vestit degraba in cetatea Betleemului minunea la care au fost martori.

Colindul este o nepretuita zestre spirituala, pe care o mostenim din mosi-stramosi. El este sfant, pentru ca transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Dar colindul este si bun, pentru ca acesta veste are menirea sa slujeasca vietii, sa aduca atata bine in lume si intre oameni. Din vremuri vechi, colindele, datinile si obiceiurile noastre de Craciun au fost o adevarata scoala de virtuti morale, intarind simtamintele de fratietate si de buna intelegere.

 

S-au scurs momente pline de evlavie astăzi în satul sibian Noul Român! Un sat care, in ciuda numelui, pastreaza si da viata vechilor radacini, cu seva dulce de traditii si binecuvantari din alte vremi… Pentru ca aici, satul respire si creste asa cum au dat bunii, cu sarbatori si rosturi bine talcuite, sa fie spre lumina celor de-acum si-a celor de maine.

 Aici, în sfântă zi de sărbătoare a lui Nicolae, 30 de copii din Avrig şi Arpaş împreună cu un grup de colindători din localitate au vestit sărbătorile de iarnă printr-un impresionant concert de colinde. Programul a început imediat după slujba de duminică, iar locaţia aleasă a fost una specială. Totul a fost pus în scenă în curtea Centrului Cultural Memorial Dr. Gheorghe Telea Bologa din Noul Român, un veritabil pol al etnografiei din Ţara Oltului, cum recunosc insisi muzeografii de la CNM ASTRA.

Pentru strădania lor, colindătorii au primit din partea gazdelor cozonac şi alte bucate tradiţionalepreparate de bunii gospodari ai locului, dupa vechi taine.

Alături de colindători s-au strâns cu mic cu mare peste o sută de localnici, dar şi muzeografi ai C.N.M. ASTRA şi oficialităţi locale. Evenimentul a fost onorat chiar de prezenta domnului Ciprian Stefan, directorul Muzeului ASTRA.

Demn de precizat, manifestarea face parte din acţiunile pregătite in aceasta perioada de Muzeul ASTRA, special pentru mult-asteptatul Festival de Datini şi Obiceiuri de Iarna, ediţia a IX-a.

Trebuie să ştiţi că acest Centru Memorial Dr. Gheorghe Telea Bologa este un monument important al Muzeului Civilizaţiei Transilvane ASTRA, unitate a C.N.M.ASTRA.

Centrul este deschis de miercuri până duminică între orele 10 şi 18, iar mai multe amănunte despre tot ce puteţi descoperi aici, aflaţi dacă veniţi în vizită.

 

 

sursa foto: CNM ASTRA

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: