Ziua de azi a luminat inimile sibienilor. Ca o rază de primăvară, a un dar ceresc neasemuit! A fost, cu adevărat, o sărbătoare ferice, prin prezența, la Catedrala Mitrpolitană, a Brâului Maicii Domnului, adus spre închinare la Sibiu de la Mănăstirea Kato Xenia, Grecia.
Sfânta Liturghie din ziua praznicului Bunei Vestiri a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte cei doi preoţi din delegaţia care a adus Brâul Maicii Domnului din Grecia, arhimandritul Serafim şi preotul Hristos, slujitorii Catedralei mitropolitane, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna”, precum şi stareţi, ieromonahi şi preoţi din Mitropolia Ardealului.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor teologi de la Sibiu, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre preacinstirea acordată Maicii Domnului şi despre ajutorul pe care ea îl aduce credincioşilor prin mijlocirea înaintea Fiului Său, Mântuitorul Iisus Hristos, pentru mântuirea noastră. Vestea adusă de arhanghelul Gavriil Sfintei Fecioare a fost momentul în care omenirea a cunoscut începutul mântuirii aduse de Fiul lui Dumnezeu.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a mulţumit delegaţiei din Grecia pentru acest dar minunat făcut credincioşilor şi preoţilor din Arhiepiscopia Sibiului prin aducerea Brâului Maicii Domnului în această săptămână la Braşov şi Sibiu. Ierarhul a transmis mulţumiri Înaltpreasfinţitului Ignatios de Volos pentru binecuvântarea dată la acest pelerinaj în România.
“Maica Preacurata a venit acum la noi pentru a ne mângâia şi pentru a ne întări credinţa. Este o întărire deosebită pentru noi, toţi credincioşii români. Maica Domnului este prezentă aici prin această relicvă sfântă”, a spus Părintele Mitropolit.
La rândul său, Arhimandritul Serafim a mulţumit la rândul său pentru primirea frumoasă şi pentru ospitalitate. Părintele Serafim le-a oferit celor doi ierarhi câte o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Kato Xenia, un alt odor de mare preţ păstrat la acest aşezământ monahal împreună cu o parte din Brâul Maicii Domnului.
“Este o bucurie deosebită pentru noi ca, în această zi de mare praznic, să ne aflăm la dumneavoastră. Pentru noi, grecii, această zi are o semnificaţie deosebită. Aşa cum Maica Domnului a primit vestea cea bună de la Arhanghelul Gavriil, tot aşa, pe 25 martie 1821 ţara noastră a primit vestea cea bună a eliberării de sub jugul turcesc. Astăzi este o bucurie în plus pentru noi să prăznuim Buna Vestire aici la dumneavoastră şi simţim că darul sfânt al Maicii Domnului are puterea să ne schimbe pe toţi şi de aceea am venit aici”, a mărturisit, cu emoție și bucurie arhimandritul Serafim, impresionat de sărbătoarea din… inimile sibienilor.
sursa foto: www.mitropolia-ardealului.ro