Sarbatoarea Pastilor, consemnata in biblie cu aproape 1440 de ani inainte de Iisus

 

Sărbătoarea Sfintelor Paşti, din ce in ce mai aproape. Ramanem cu inimile langa icoane, cautand si asteptand lumina, cautand si asteptand iertarea. Pregatirile-s la hodina si numai cateva ore ne mai despart de slujba Invierii, de bucuria Pastilor.

Sarbatoarea s-a consacrat, alături de cea a Naşterii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creştine. De Paşte, creştinii marchează Invierea lui Iisus Hristos, dar … stiati că în Biblie, sărbătoarea este menţionată cu mult timp înaintea acestui moment?

Paştele este una dintre cele mai importante sărbători creştine, iar în Biblie este menţionată cu aproape… 1440 de ani înaintea lui Iisus.asa cum aflam dinmonitorfg.ro, praznicul a fost stabilită de Dumnezeu pentru poporul evreu. În 1876 î.Hr., familia lui Iacov s-a mutat în Egipt. Poporul evreu a fost rob acolo timp de 430 de ani.

Moise şi Aaron, trimişi de Dumnezeu, au cerut lui Faraon, în repetate rânduri, să dea voie poporului lui Israel să plece din Egipt spre Canaan (ţara promisă lui Avraam). Faraon nu a dorit lucrul acesta şi nu a dat voie poporului să plece decât după ce Domnul a trimis zece urgii peste poporul egiptean. Ultima, cea mai dureroasă, a fost moartea întâilor născuţi ai egiptenilor – de la animale până la oameni, chiar şi în casa lui Faraon. Lucrul acesta se întrâmpla în anul 1446 î. Hr.

Primul Paşte din Biblie, menţionat în „Exodul”

Demn de stiut, când a instituit Paştele, aşa cum se scrie în Bibilie, Dumnezeu a dorit ca să fie un semn de aducere aminte a robiei evreilor dar şi a eliberării din Egipt.

„Moise a chemat pe toţi bătrânii lui Israel, şi le-a zis: «Duceţi-vă de luaţi un miel pentru familiile voastre, şi junghiaţi Paştele. Să luaţi apoi un mănunchi de isop, să-l muiaţi în sângele din strachină, şi să ungeţi pragul de sus şi cei doi stâlpi ai uşii cu sângele din strachină. Nimeni din voi să nu iasă din casă până dimineaţa. Când va trece Domnul ca să lovească Egiptul, şi va vedea sângele pe pragul de sus şi pe cei doi stâlpi ai uşii, Domnul va trece pe lângă uşă, şi nu va îngădui Nimicitorului să intre în casele voastre ca să vă lovească. Să păziţi lucrul acesta ca o lege pentru voi şi pentru copiii voştri în veac. Când veţi intra în ţară, pe care v-o va da Domnul, după făgăduinţa Lui, să ţineţi acest obicei sfânt. Şi când vă vor întreba copiii voştri:«Ce înseamnă obiceiul acesta?» să răspundeţi: «Este jertfa de Paşte în cinstea Domnului, care a trecut pe lângă casele copiilor lui Israel în Egipt, când a lovit Egiptul, şi ne-a scăpat casele noastre». Poporul s-a plecat, şi s-a închinat până la pământ”,stă scris în „Exodul” din Biblie. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: