Scoala, la Cisnadie. Scurt istoric

„Şcoala nu este un institut de învăţătură, ci un templu ai cărui preoţi sunt profesorii”. Daca este sa ne luam dupa cuvintele Regelelui Carol II, atunci, la Cisnadie scoala e un templu… multisecular!

Cisnadia se numara in randul localitatilor care au salutat „zorii'” invatamantului in Ardeal. Nu există o dată exactă sau un an care sa precizeze începutul școlii din Cisnădie. Totuși, nu sunt putini cei care sustin ca există indicii că în secolul al XIV –lea ar fi existat o scoală. Pentru ca inca de demult, aici, oamenii erau convinsi ca „Menirea firească a şcolii nu e să dea învăţătură, ci să deştepte cultivând destoinicirile intelectuale în inima copilului, trebuinţa de a învăţa toată viaţa”, cum spunea Ioan Slavici.

După Hermann Rehner, primul învățător (maistru școlar ) a fost Urbanus Petri care la 1428 ca “notairus publicus “ a semnat un contract. Primul maistru școlar amintit în scrieri se pare ca a fost Johannes Kewn de Gressau-Gireslau, în 1517 având denumirea de “ludi magister”. În 1531 Johannes de Peterslava a fost rector școlar Heltensis,( al școlii din Cisnădie).Ulterior este consemnat între 1541-1551 Paulus Coronensis de Brasov iar în 1599 Georgius Molitoris este menționat ca rector Heltensis.

Scurt istoric:

1. Școala apare în documente pentru prima data în secolul al XIV-lea.

2. Construcțiile au apărut în mai multe etape:

– sec.XIV – clădirea cea mai veche;

– 1766-1767 – construcție pe locul vechii școli;

– 1825 – școala de băieți,apoi o școala de fete, o locuința pentru învățător și o cancelarie;

– 1846 -1847 o noua construcție lângă cea veche;

3.1874 – construcția corpului vechi cu etaj, vis-ŕ-vis de clădirea din 1846-47;

4.1938 – corpul nou al clădirii cu aula.

 

 

(date si foto furnizate de Ciuca Claudiu Alexandru)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: