Polițiștii, la nivel național și județean și-au propus ca în această săptămână să fie în rândul elevilor mai mult ca de obicei cu scopul de a le prezenta diferite teme din domeniile: prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, prevenirea traficului și consumului de droguri, respectarea normelor rutiere, prevenirea absenteismului școlar.
Școala este principala instituție publică de educare și formare a copiilor. Zilnic elevii trec pragul școlilor sibiene în speranța asimilării de cunoștințe noi, îmbogățindu-și astfel bagajul intelectual cu o mulțime de cunoștințe și adevăruri. Aceștia trebuie să dea dovadă, zilnic, de seriozitate, bun simț și o pregătire intensă.
Mersul la școală al elevilor trebuie să se realizeze nu pentru a demonstra ceva, ci pentru a învăța ceva. Însă, o condiție ca toate acestea să fie puse în practică o reprezintă prezența la cursuri. În vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, în perioada 9 – 13 mai, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu organizează acţiuni preventiv-reactive, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar.
*autoritățile recunosc că fenomenul absenteismului școlar a devenit o problemă socială care reflectă dezinteresul elevului pentru școală, lipsa motivației și a încrederii în educația școlară. Din nefericire, absenteismul este în continuă creștere, mai ales la nivel liceal, motiv pentru care polițiștii și-au propus să dea o mână de ajutor profesorilor, prin prezența și vizibilitatea sporită în zona unităților de învățământ.
Polițiștii își doresc să fie alături de elevi prin crearea unei strânse legături de încredere și respect, prin transmiterea unor mesaje cu impact reprezentativ asupra elevilor. Toate instituțiile ar trebui să contribuie la dezvoltarea stimei de sine a elevului și la evitarea conflictelor dintre „educați” și „educatori”.
Polițiștii sibieni au ca principal scop, în această săptămână și nu numai, transmiterea mesajelor antiinfracționale și antivictimizare în rândul elevilor din învățământul preuniversitar, dar și activități de combatere și educație preventivă.
Așadar, stimați elevi, vă recomandăm să manifestați respect și un limbaj civilizat față de colegi, dar și față de profesori. Limbajul vulgar și caracterul violent nu sunt soluții pentru rezolvarea micilor neînțelegeri, care apar aproape întotdeauna în școli și în societate. Pericolele și tentațiile există pretutindeni, însă dacă sunteți conștienți de ele, le puteți evita având astfel parte de o educație reușită.