SCULPTORI DIN TOATE COLȚURILE LUMII, LA CARANSEBEȘ! Pentru ca exista un sculptor sibian: EUGEN PETRI!

Anul acesta, nu mai putin de 11 sculptori au luat parte la prima ediție a Taberei Internaționale de Sculptură în… Andezit, un proiect ce a adunat în orașul de pe Sebeș și Timiș artiști din Chile, China, Israel sau Georgia. Un proiect generos, ce implica interferente culturale si, de ce nu, prietenii in piatra si meridiane, initiat de neobositul sculptor sibian Eugen Petri.

Sculptura în andezit, rocă magmatică de culoare brună-cenușie rezultată prin erupția vulcanică, a fost tematica actualei ediții a taberei de sculptură din Caransebeș. De aproape o lună, 11 sculptori din toată lumea au lucrat la operele lor de artă pe niște bolovani aduși special cu această ocazie din nordul țării, din Sângeorz, Ilva Mică. Tocmai de aceea, tabăra a presupus imaginație și improvizație pe bucata de piatră aleasă de fiecare dintre artiști, drept care lucrările nu au fost gândite dinainte și nici nu au un nume prestabilit. „Aceasta este explicaţia pentru care încă nu ne-am gândit la nişte titluri, dar, în general, pot să vă spun că sunt lucrări inspirate din zona noastră, a României, din zona vegetalului, a biologicului, chiar eu m-am inspirat din zona tehnicului, cu «Şurubul» meu care strânge omenirea. Sculptorul din Israel, Shlomo Katz, îi aduce un omagiu lui Constantin Brâncuşi, printr-un cuplu, un soi de sărut cu totul aparte faţă de ceea ce a gândit Brâncuşi, dar, chiar şi aşa, putem să-l numim un omagiu adus marelui artist român”, a precizat Eugen Petri, unul dintre sculptori, dar și conducătorul taberei, citat de expressdebanat.ro.

Artiștii au spor în realizarea proiectelor și încet se apropie de termenul de finalizare. Cu o singură pauză pe zi pentru prânz, munca și-a pus amprenta pe spatele sculptorilor în aceste zile. „Lucrurile merg foarte bine, nu avem întârzieri la realizarea sculpturilor, nici chiar ploile recente nu ne-au afectat, deoarece am putut lucra la adăpostul copertinei. O zi, doar, ne-am mai odihnit, fiindcă noi nu avem un program fix, lucrăm de dimineaţa, fiecare de când se trezeşte, şi până seara, pe la ora 9, când e cina, lucrul fiind întrerupt de masa de prânz”, mai adaugă inspiratul  Eugen Petri, conform aceleiasi surse.

Așadar, fiecare artist și-a lăsat purtată imaginația pe culmi nebănuite în formarea propriei viziuni în piatră. Expoziția cu rodul participan’ilor a fost vernisata pe 9 iulie. Cei 11 sculptori sunt Eugen Petri, Grisella Lopez din Chile, Nicolae Fleissig din Franţa, Nesrin Carakan din Turcia, Zdravko Zdravkov din Bulgaria, Maxim Dumitraş din Sângeorz-Băi, Chao Lei din China, Valeriu Ciumacu din Germania, Mateika Belle din Slovenia, Shlomo Katz din Israel (artist născut în România) şi Valeri Jikia din Georgia.

Manifestarea  a beneficiat de sprijinul Consiliului Local Caransebes, Marcel Vela – Primar al Municipiului Caransebes , Ioan Cojocariu – Director Casa de cultura Caransebes, Eugen Petri –Sculptor. 

Andezitul este o rocă puternică, dură care se lucrează greu, nu fără probleme tehnice. Andezitul (sau Islanditul) este o rocă magmatică rezultată prin erupție vulcanică, având o granulație fină, de culoare brună, violetă, până la cenușie. În compoziția chimică a rocii predomină acidul silicic (ca. 60%).

Temperatura de formare este cuprinsă între 950-1000 °C, lava de origine având un conținut de plagioclaz, piroxeni, amfiboli si biotit.

Denumirea rocii provine de la Anzii Cordilieri, iar denumirea de Islandit de la țara de origine, Islanda (acest tip de andezit conține minerale porfirice ca zeoliți și leucit).

 

Ineditul Arc al Crestinatatii din Caransebes creat tot de maestrul sibian, va avea  o copie in tinuturile palestiniene

La Caransebes, artistul Eugen Petri a creat un inedit … “Arc al crestinatatii”. Ei bine, Rawabi este orasul care va avea o copie a acestui monument simbolic, insa la o scara mai mare, dar si o parte din fantanile si monumentele executate de sculptorul Eugen Petri in Caransebes. A;a cum precizeaza resita.ro ,  tot maestrul Petri este si cel care le va realiza in noul oras. In urma cu citiva ani, primarul municipiului Caransebes, Marcel Vela, a hotarat, impreuna cu sculptorul Eugen Petri, sa construiasca un arc al crestinatatii, un simbol al unitatii crestine intre cele doua biserici din municipiu, cea romano-catolica si catedrala ortodoxa, atat ca un simbol crestin, cat si ca un punct de atractie turistica. Cele doua lacase de cult sunt despartite de o distanta de doar 8,4 metri, cea mai mica distanta din lume, intre doua asemenea lacase de cult. In aceasta consta si ineditul arcului, care vrea sa uneasca cele doua biserici crestine.

In urma cu un an, Eugen Petri a primit titlul de “Cetatean de Onoare” al municipiului Caransebes, maiestriei sale si taberelor internatioanale de sculptura de aici datorandu-se amenajarea unui fermecator parc de sculpture care va constitui… aureola localitatii.

 

 

Sursa foto: http://www.infocs.ro/, www.7-zile.com, resita.ro

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: