Ne-am obisnuit, in ultimii ani a auzim (si cu asta basta!) despre copii inchisi incasa de parinti, la veghea unei lumanari. Ne-am obsnuit sa tot auzim stiri despre copii aflati in situatii de risc, nemancati, parasiti, bolnavi de dor sau de cine stie ce boli cumplite, plimbati intre spitale sau batjocoriti tocmai de cei care ar trebui sa ii ingrijeasca, in vreme ce autoritatile se multumesc cu promisiuni sau traditionalul “dat din umeri”. Totusi, nu peste tot se intampla asta.
Iata confirmarea:
Gestionarea cazurilor de copii aflați în situație de risc va fi mult mai bună, activitatea de prevenire a intrării copiilor în sistemul de protecție va fi mai eficientă, iar calitatea vieții copiilor în comunitate se va îmbunătăți, grație unui proiect implementat de către Asociația SOS – Satele Copiilor România în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sibiu, „Județul Sibiu mai prietenos pentru copii – autorități locale mai bine echipate, intervenții mai eficiente”. Proiectul se va desfășura la nivelul județul Sibiu, pe parcursul a 12 luni și are o valoare de finanțare de 765 900 lei.
Potrivit reprezentantilor DGASPC, lansarea proiectului a avut loc la începutul lunii iulie în prezența reprezentanţilor DGASPC Sibiu, ai Serviciului Public de Asistenţă Socială Sibiu, ai primăriei localităţii Vurpăr, echipa de proiect, colegi din alte fundaţii şi autorităţi locale.
„ Am ținut ca DGASPC Sibiu să fie partener în acest proiect din două motive întemeiate: 1. ne dorim o diagnoză socială la nivelul județului Sibiu care să ofere un tablou concret al problemelor sociale existente în prezent, să evaluăm capacitatea autorităților locale de a-și gestiona cazurile sociale cu care se confruntă, și cel mai important, să dezvoltăm o colaborare mai strânsă între DGASPC și SPAS-uri, cunoscut fiind faptul că neimplicarea comunităților locale contribuie la creșterea numărului de copii pentru care ni se solicită instituirea unei măsuri de protecție specială. Prin acest proiect exact asta ne dorim să prevenim instituționalizarea! Prevenția costă mai puțin decât Intervenția! 2. SOS Satele Copiilor România este un partener de încredere al DGASPC Sibiu, avem o colaborare de 20 ani, iar această relație oferă garanțiile necesare pentru buna implementare a acestui proiect.
Personal, țin mult ca acest proiect să își atingă obiectivele și să devină un model de bune practici în România, iar eu voi depune diligențele necesare pentru ca acest deziderat să devină real.” , a declarat directorul general DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan.
DGASPC Sibiu participă în proiect prin echipa de implementare a acestuia, formată dintr-un responsabil de proiect și 3 coordonatori zonali, toți angajați ai DGASPC Sibiu. Ei vor participa la activitățile din proiect, iar la final sunt responsabili pentru elaborarea Planului de acțiune la nivel județean.
Scopul proiectului „Județul Sibiu mai prietenos pentru copii – autorități locale mai bine echipate, intervenții mai eficiente” este de a contribui la îmbunătățirea vieții copiilor din județul Sibiu prin evaluarea situației reale a copiilor din aria de interes și crearea cadrului necesar unei mai bune colaborări între autoritățile de la nivel local și județean, precum și între autoritățile publice și organizațiile neguvernamentale. Obiectivele proiectului sunt realizarea unei evaluări participative a nevoii de servicii sociale pentru copii, inclusiv pentru cei de etnie romă de la nivelul județului Sibiu, creșterea capacității de gestionare a problemelor sociale a autorităților administrației publice locale, în parteneriat cu ONG-urile active, în cel puțin 75% din unitățile administrativ-teritoriale. De asemenea, se dorește conștientizarea a cel puțin 1000 de părinți, cu privire la importanța asigurării celor mai bune condiții pentru dezvoltarea copiilor lor, aflați în situație de risc, inclusiv copii de etnia roma din 20 de localități din județ.
Rezultatele așteptate în urma implementării proiectului sunt realizarea unei diagnoze sociale la nivelul județul Sibiu , elaborarea unei metodologii de lucru și a unui plan de acțiune la nivel județean.
Proiectul „Județul Sibiu mai prietenos pentru copii – autorități locale mai bine echipate, intervenții mai eficiente” este finanțat prin Programul RO10 –Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale– CORAI și derulat în cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE), 2009-2014, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, prin contractul de finanțare numărul 07H/07.05.2015.