miercuri, 19 martie 2025
-7.6 C
Sibiu

SEMNAL DE ALARMĂ! Andreea Paul: „În 93% din cazuri elevii de clasa a VIII-a au fost notați greșit la evaluarea națională. Dramatic!”

Școala românească din nou în impas. Din nou sub semnul scandalurilor la examene care, lesne de înțeles îi fac pe elevi, pe părinți și chiar pe profesori să-și piardă încrederea și răbdarea. Din nou torenți amari de greșeli în lucrări dar și gafe de neiertat în formularea subiectelor sau în… corectarea lucrărilor. Sămânță de scandal. Bâjbâieli. Speranțe năruite. Prejudecți. Acuze. Toate dau buzna, toate… fac rău. Nimic bun?! Nimeni nu știe să dea un răspuns…

Politicienii, unii dintre ei, iau atitudine. Iată, spre exemplu, semnalul de alarmă pe care îl trage Andreea Paul:

„Evaluarea Națională 2016 este încă un argument al faptului că sistemul de educație din România este defect. S-a discutat îndelung și degeaba despre programa stufoasă, neadaptată la realitățile Mileniului III, temele de casă care nu lasă copiilor timp să respire, să se joace, și cerințele absurde care îi îndepărtează pe adolescenți de școală, de învățătură. Generații întregi de copii sunt cobai ai unor așa-zise reforme ale învățământului care încep, dar nu se termină, lăsând totul la voia întâmplării.

Ca la orice examen, după afișarea rezultatelor Evaluării Naționale 2016, elevii au avut posibilitatea să depună contestații. În total au fost contestate 6,9% din note. Dintr-un număr total de 306.683 de note, 21.227 au fost contestate, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației. Din același comunicat reiese că în urma contestaților nota a fost mărită în 4.432 de cazuri și micșorată în 1.140 de cazuri. Un detaliu esențial: statisticile oficiale consideră că o notă se modifică dacă diferența dintre nota inițială și cea obținută în urma contestației e mai mare de o jumătate de punct. Altfel spus, dacă în urma contestației nota obținută e 8,90, după ce la prima verificare a fost 8,45, elevul rămâne cu nota inițială, deși există o diferență de 45 de sutimi. Există și o excepție de la regulă: notele de peste 9.50 sunt amendate indiferent cât de mică este diferența dintre rezultatul inițial și cel obținut în urma contestației.

Partea interesantă abia acum urmează: am numărat și comparat notele rezultate în urma contestațiilor în cadrul a două județe, Satu Mare și Tulcea. Am ales aceste județe pentru că pe primul îl reprezint în Parlament, iar pe al doilea pentru comparație, dar acest exercițiu poate fi făcut în cazul oricărui alt județ, inclusiv pentru București, unde au fost 23.992 lucrări și 2.312 contestații (găsiți alăturat situația pe județe pusă la dispoziție de Ministerul Educației).

Ce am aflat? În cazul județului Satu Mare, din 216 contestații, doar în 16 cazuri a fost confirmată, la recorectare, nota inițială (7,4%). Iar în județul Tulcea au fost confirmate 10 note, din cele 127 contestate (7,87%).

Nu contează, în acest context, dacă în urma contestațiilor au fost mai multe măriri sau mai multe micșorări de note. Important și îngrijorător, ba chiar de-a dreptul revoltător, este faptul că situațiile în care nota inițială a fost confirmată la virgulă în urma contestației au fost extrem de rare – în jur de 7%. Abia în 7 cazuri din 100 putem spune că notele obținute sunt cele corecte! Priviți situația și așa: în 93% din cazuri, elevii de clasa a VIII-a, care au dat examenul de intrare în liceu, au fost notați greșit. 93%! Concluzia dramatică este că ierarhia rezultată în urma modernului sistem de evaluare națională și repartizare electronică este eronată. Este un rateu incredibil al evaluării naționale.

Câți părinți nu depun contestații sau nu-și cred copiii că poate merită o notă mai mare?

Un examen, o evaluare, ar trebui să îi ajute pe cei evaluați, copii de 14-15 ani în cazul analizat, să descopere ce e mai bun în ei. Să le ofere oportunități, nu să le traseze viitorul imediat și pe termen mediu în mod arbitrar. Este nevoie de o reformă radicală, chirurgicală, a sistemului de învățământ și a celui de evaluare. Există modele care funcționează eficient, nu trebuie inventată apa caldă. Copiii trebuie încurajați, trebuie atrași spre școală și acest lucru trebuie să înceapă cu câștigarea încrederii în corectitudinea evaluărilor, în justețea și folosul informațiilor primite.

Dramatic rateul evaluărilor naționale: în 93% din cazurile contestate ale elevilor de clasa a VIII-a au fost notați greșit”.

 

 

 

 

 

surse foto: adevarul.ro , Andreea Paul

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

NOTAȚI ÎN AGENDĂ: Documentarul „Franța”, celebează Ziua Internațională a Francofoniei la Biblioteca ASTRA

Miercuri, 19 martie 2025, de la ora 17:00, Compartimentul...

STUDIU: Cât dau părinții pe meditații, costurile ascunse ale educației?

Costul mediu total anual crește odată cu vârsta...

„Platon, Opera latina”, la Brukenthal! Absolut minunat!

Muzeul Brukenthal continuă seria dedicată incunabulelor și oferă vizitatorilor...

Alte articole

INSPIRAT EVENIMENT: INVENTAR 24 Rezultatele sesiunii de achiziții 2024

Muzeul Național Brukenthal are plăcerea de a vă invita...

Sfaturi utile pentru trafic ÎN SIGURANȚĂ din partea polițiștilor sibieni

„Stimați conducători auto, Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din...

Integrală Beethoven la Filarmonica sibiană

Joi, 10 aprilie 2025, ora 19.00, la Sala Thalia:CONCERT...

Spectacol-invitat DE COLECȚIE, la GONG, pentru a celebra două sărbători consecutive ale lumii teatrale

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu marchează Ziua...

Cifrele weekend-ului pe agenda Poliției sibiene. Statistica „spune” multe!

IPJ Sibiu: În ultimele 72 de ore, polițiștii sibieni...

Pieton accidentat pe strada Nicolae Iorga din Sibiu. Victima traversa regulamentar!

Polițiștii rutieri intervin chiar acum la un accident produs...

Din aceeași categorie

Categorii populare