Sfântul Andrei la Gura Râului

Duminica, 30 noiembrie, La Centrul Cultural ”Ioan Macrea” va avea loc un concert de colinde în cinstea Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Pe românii transilvăneni, din adâncul lor somn (vreau) să-i trezesc și cu voia către tot ce e adevărat, plăcut și drept să-i îndrumez”, spunea Andrei Șaguna în ziua de 2 februarie 1834 în biserica din Carloviț, cand a fost înaintat diacon. Promisiunea făcută a prins contur pe parcursul vietii sale.

In cinstea sa, duminica 30 noiembrie, de la ora 18.00, va avea loc la Gura Râului un concert de colinde. Interpreții, Corul Protopopiatului ”Dimitrie Cunțanu” din Săliște, cvintetul Fortissimo din Deva și elevi ai școlii din Gura Râului vor prezenta colinde traditionale – românești, de-ale locului – și culte și vor recita poezie religioasă.

Evenimentul este organizat de Protopopiatul Ortodox Român din Săliște în parteneriat cu primăria si cu cele două parohii din Gura Râului. Intrarea este liberă.

”Acest concert s-a născut din dorința de a cinsti printr-un act cultural pe Sfântul Andrei Șaguna, căci el fost un militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania”, au declarat reprezentanții organizatorilor.

***

”Andrei Saguna a aratat o mare grija pentru bunul mers al scolilor de la sate, o parte infiintate chiar de el, precum si pentru Institutul Teologic din Sibiu. De asemenea, ierarhul s-a ocupat si de organizarea invatamantului ortodox romanesc de toate gradele din Transilvania. Sub indrumarea lui s-au infiintat aproape 800 de scoli in Arhiepiscopia Sibiului, toate indrumate de Biserica Ortodoxa. Ierarhul a tiparit mai multe manuale scolare, cerand profesorilor de seama sa scrie si ei manuale, pentru disciplinele lor, spre a fi tiparite. Saguna a ramas in amintirea poporului ca un om al rugaciunii si al faptei, fiind tot timpul prezent la sfintele slujbe si in mijlocul credinciosilor. La scurta vreme dupa trecerea la cele vesnice a mitropolitului, in jurul sau a luat nastere un adevarat cult popular. Astfel, in multe case crestinesti din Ardeal, chipul Mitropolitului Saguna era asezat langa icoane, el fiind vazut ca cel care a contribuit decisiv la renasterea vietii nationale, politice, culturale si spirituale a romanilor transilvaneni”. (sursa: www.crestinortodox.ro).

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: