De ziua persoanelor cu dizabilități debutează campania “Și tu poți să adopți!”, campanie care își propune să atragă atenția asupra procedurii adopției în scopul creșterii numărului de familii dornice să adopte și implicit a numărului de copii adoptați precum și pentru sensibilizarea persoanelor în vederea acceptării copiilor greu adoptabili. Campania se încheie la finalul lunii martie și se desfășoară în județul Sibiu.
Potrivit conducerii institutiei, misiunea campaniei inițiată de către specialiștii Biroului Adopții și Postadopții din cadrul DGASPC Sibiu este aceea de a milita pentru ca fiecare copil părăsit să aibă dreptul la o familie indiferent de etnie, religie, vârstă sau stare de sănătate.
„Și tu poți să adopți!” îsi propune promovarea adopției pe plan local (accesul la informații privind pașii în adopție) și creșterea în rândul comunității a interesului pentru adopție și informării privind beneficiile integrării unui copil în viața de familie.
„ Această campanie se dorește a fi imboldul necesar unei familii/persoane care dorește să ofere unui copil șansa de a crește și trăi alături de anumite persoane cărora să le poată spune „părinții mei” și „familia mea”. Familia și dragostea părintească sunt valorile esențiale menite să asigure copilului un cămin fericit.”, a declarat doamna Laura Camelia Vîlsan, director general DGASPC Sibiu.
“Până la finalul campaniei ne propunem să organizăm întâlniri la sediile primăriilor de pe raza județului Sibiu pentru a încuraja adopția copiilor. Sperăm ca prin această campanie să schimbăm destinele unor copii ale căror povești sunt demne de a fi cunoscute“,spun reprezențanții campaniei.
Campania „Și tu poți să adopți!” debutează în data de 3 decembrie, ora 14.00 la sediul DGASPC Sibiu, cu o întâlnire de lucru, cu echipa de implementare a proiectului, unde sunt prezentate informații privind avantajele unei adopții, procedura legală privind adopția, durata acesteia și beneficiile integrării unui copil în viața de familie. Campania se va încheia la finalul lunii martie 2016, iar celelalte întâlniri se vor desfășura la sediul primăriilor din județul Sibiu.
Conform datelor statistice, de la începutul anului și până în prezent, DGASPC Sibiu a atestat un număr de 15 de persoane/familii apte să adopte, dintre care o familie a adoptat un copil. În decursul aceleiași perioade au fost declarați adoptabili 41 de copii, încredințați în vederea adopției 13 și s-a încuviințat adopția pentru 10 dintre ei.
Persoana/familia care doreşte să adopte trebuie să fie atestată ca persoană/familie adoptatoare, atestatul se obţine la cerere, în urma parcurgerii unui proces de evaluare de către solicitant. Adopţia este gratuită și reprezintă operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Dincolo de această legătură de filiaţie, adopţia este un proces care schimbă în bine viaţa unei familii şi a unui copil.