Sibianul Ioan Molnar Piuariu, făcut cunoscut clujenilor, printr-o MONOGRAFIE

Fundația Culturală Carpatica, Primăria Comunei Sadu (județul Sibiu) și Editura Școala Ardeleană organizează lansarea monografiei Ioan Molnar Piuariu (ediția a II-a, revăzută și adăugită) realizată de criticul și istoricul literar clujean Mircea Popa.

Prezintă: Gelu Neamțu, Remus Câmpeanu.

Moderatorul evenimentului va fi Ionel Vitoc.

Evenimentul va avea loc vineri, 5 februarie 2016, începând cu ora 12.00, la Casa Artelor (Bulevardul Eroilor nr. 16, Cluj-Napoca).

Profesor de oculistică la Liceul Academic din Cluj în perioada 1791-1815, Ioan Molnar Piuariu poate fi socotit, așa cum aflăm de la dl Mircea Popa, cel dintâi profesor universitar român din Cluj. Mare maestru în chirurgia ochilor, el a fost în același timp unul dintre străluciții reprezentanți ai Școlii Ardelene, scriind sau editând cărți cu caracter filologic, medical, istoric, religios sau de educare a maselor.

Originar din localitatea Sadu de lângă Sibiu, satul care ni i-a dat pe Ioan Inochentie Micu-Klein și pe nepotul său Samuil Micu, Ioan Molnar Piuariu merită din plin recunoștința contemporaneității, care îi aduce neprețuitul său omagiu la împlinirea a 200 de ani de la moartea sa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: