duminică, 8 decembrie 2024
1.3 C
Sibiu

SIBIENII NU-ȘI DEZMINT PASIUNEA PENTRU ARTĂ! Sibiu Opera Festival: Peste 4.000 de spectatori la ediția 2017

CU TOATE CĂ SIBIUL NU ARE UN TEATRU DE OPERĂ…

Sibiu Opera Festival, singurul festival liric internațional din România, s-a încheiat joi 5 octombrie 2017, la Sala Thalia. Cifre care BUCURĂ: în cele 21 de zile de festival, în perioada 15 septembrie – 5 octombrie, la evenimentele incluse în această ediție au participat peste 4.000 de spectatori.

 

Sibiu Opera Festival fost deschis într-un mod aparte, anume cu un spectacol de dans contemporan, o colaborare în premieră între Filarmonica de Stat Sibiu și Teatrul de Balet Sibiu: ”Peer Gynt”. Povestea fermierului ”leneș și egoist” a fost transpusă în dans de către tânăra coregrafă Aleisha Gardner, cea care a semnat și regia spectacolului.

“Trio Vento Dell`Este”, un ansamblu de tinere muziciene din trei țări diferite – România, Japonia și Coreea de Sud, a deschis seria de recitaluri programate în această ediție a proiectului. Cu un program special ales pentru a se încadra în spectrul liric am manifestării, Trio Vento Dell`Este a prezentat publicului sibian, în a doua zi a festivalului, o serie de parafraze muzicale din operă, cu aranjamente muzicale după compoziții semnate de Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Franz Liszt sau Georges Bizet.

Un gen mai puțin popular în România, care însă a fost foarte bine primit de publicul din Sibiu, a fost opera în concert. ”Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti a reprezentat o altă premieră pentru Filarmonica de Stat Sibiu: colaborarea cu Teatrul din Koblenz – Germania. Pe scenă a mai fost present Corul Operei din Brașov iar conducerea muzicală a fost semnată de dirijorul Marijn Simons din Olanda.

Un fapt demn de luat în seamă este acela că opera ”Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, spectacol pus în scenă de Orchestra, Corul și Baletul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, a fost primul eveniment sold-out al festivalului. ”Evgheni Oneghin” constituie una dintre cele mai fericite simbioze muzică-poezie, pornind de la romanul omonim de Puşkin.

Seria de scurte concerte de arii din opera în spații neconvenționale a ajuns anul acesta la ediția cu numărul patru. Pornită din dorința de a oferi unui public divers secvențe din operă în spații inedite, ”Take an Opera Break” a ajuns anul acesta în curtea interioară a Primăriei Sibiu și a Consiliului Județean Sibiu, în incinta Aeroportului Internațional Sibiu, în fabrica Harting, pe strada Cetății și în curtea unei gospodării din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Artiștii invitați anul acesta pentru a face deliciul publicului au fost soprana Diana Gheorghe, tenorul Alexandru Constantin și pianistul Toma Popovici.

Tinerii spectatori nu au fost nici ei uitați anul acesta, ba mai mult, programul festivalului au fost incluse trei evenimente dedicate în principal celor mici: spectacolul de operă ”Directorul de teatru” de Wolfgang Amadeus Mozart, pus în scenă de Opera Comică pentru Copii din București (al doilea eveniment sold-out) și două reprezentații ale musicalului ”Domnul Goe și ai lui” adus la Sibiu de Teatrul ”Stela Popescu” București.

Opera comică în două acte ”Cenușăreasa” de Gioachino Rossini, programat sâmbătă 30 septembrie, s-a desfășurat și el cu casa închisă. Evenimentul a marcat 200 de ani de la premieră și a fost dedicat memoriei maestrului Alberto Zedda. Pe scena sălii Thalia, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu s-au mai aflat soliști din Italia și Spania precum și Corul Filarmonicii de Stat ”Transilvania” din Cluj-Napoca. Conducerea muzicală i-a aparținut lui Gabriel Bebeșelea, iar regia a fost semnată de Rareș Zaharia.

Recitalurile ”Mahler” și ”Dinu Lipatti” au constituit reîntâlnirea publicului sibian cu nume de rezonanță ale scenei muzicale contemporane: baritonul Florin Estefan, pianiștii Vasilica Stoiciu Frunză și Mihai Ungureanu.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale festivalului l-a constituit, cu siguranță, ediția a IX-a a Concursului Internațional de Canto ”Vox Artis”, competiție realizată de Filarmonica de Stat Sibiu în parteneriat cu ArtCor Artists Agency din Viena. 40 de tineri soliști de pe întreg mapamondul și-au dat întâlnire la Sibiu pentru a convinge juriul de calitățile lor vocale. România, prin mezzosoprana Cosmina Stancu a obținut cea mai importantă distincție din acest an – premiul II, premiul I nefiind acordat. Locul III a fost ocupat, ex aequo, de către Leonidova Ksenia – Rusia și Urzicana Mihai – România.

Sibiu Opera Festival, ediția a XVI-a s-a încheiat joi, 5 octombrie 2017, cu un impresionant Concert de Gală al Laureaților Concursului ”Vox Artis”, orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu având la pupitrul dirijoral de către Ruben Sanchez Vieco din Spania.

La cele 20 de evenimente programate în cele 21 de zile de festival au fost implicați peste 500 de artiști din țară și străinătate și peste 4.000 de spectatori au spus ”prezent”, dovedind – încă o data – dragostea sibienilor pentru arta lirică. Cifre care vorbesc. Cifre care sunt dovada vie a unui soi de sentiment cultural, apă vie pentru sibienii de ieri și de azi.

Sibiu Opera Festival este un eveniment organizat anual de către Filarmonica de Stat Sibiu cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu. Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Când Moș Nicolae… inspiră și îl aduce pe… Moș Crăciun, e AȘA!

Vineri seara Muzeul Brukenthal din Sibiu a fost locul...

Eveniment pe aripile muzicii, duminică, la Sibiu

Musai de trecut în agendă: Orchestra de Cameră Miercurea...

Kids Acro Dance Sibiu s-a întors de la Mondiale cu rezultate foarte bune

In perioada 29.11.2024- 30.11.2024 s-a desfășurat la KIELCE, POLONIA,...

Astăzi, 6 decembrie, la Sadu s-a scris foaia de parcurs a încă unei investiții majore: extinderea și modernizarea rețelei de gaze naturale din zona...

Primăria Comunei Sadu, prin reprezentantul ei legal, primarul Valentin-Dumitru-Ioan...

Impresionantă aniversare în spațiul cultural sibian: Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”, 75 de ani de activiate!

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” a pregătit pentru...

Alte articole

„Sibiul meu”: minunată expoziție la Biblioteca ASTRA

Lucrările realizate de tineri sibieni talentați în cadrul concursului...

Mediaș: Deschiderea Târgului de Sărbători în Piața Corneliu Coposu

Astăzi, 6 decembrie 2024, cu prilejul Zilei de Sfântul...

Acțiuni pentru siguranța circulației în intersecții, în municipiul Sibiu

Aflăm de la IPJ: La sfârșitul de noiembrie și...

Finala concursului de lectură BĂTĂLIA CĂRȚILOR la Biblioteca ASTRA Sibiu

Luni, 9 decembrie 2024, începând cu ora 12:00, la...

No, hai că s-aleg Junii la Sadu!

„Vineri, 6 decembrie 2024, în comuna Sadu va avea...

A fost ales președintele ADI Transport Metropolitan Sibiu! Și… alte detalii de impact!

FOARTE IMPORTANT: Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan...

Acesta poate fi un… impuls: ROMÂNIA, LEADER ÎN DOMENIUL PROCESĂRII ÎN SUD-ESTUL EUROPEI

„Vreau să mulțumesc Ro.Aliment pentru premiul de excelență oferit,...

Biciclist accidentat pe pista pentru bibiclete, pe Calea Dumbrăvii

Polițiștii Biroului Rutier Sibiu intervin la un accident produs...

Din aceeași categorie

Categorii populare