SIBIUL nu e in ROMANIA! Iata DOVADA! Alo, domnilor, auzit-ati de Colegiul National “Brukenthal” din Sibiu?

images_BRUK1

18 Aprilie: Ziua Mondiala a Monumentelor. Patrimoniul educației. Cautand ceva informatii pentru un eventual articol privitor la Ziua Mondiala a monumenteor care se celebreaza annual pe 18 aprilie, gasesc acest articol pe http://www.icomos.ro/. Probabil, vreun discurs, ceva… privitor la monumentele din domeniul Educatiei. Marturisesc, am citit de vreo 5 ori textul si… NU am gasit niciun cuvintel, nicio virgula, NIMIC adica, privitor la vreo cladire din… Sibiu. Primul pe care ar fi trebuit s ail mentioneze autorul textului- fie ca e ministru sau altceva, trebuia sa fie Colegiul National Brukenthal, care poarta intr-nsul marturia primului gimnaziu din Romania. Ca sa nu mai spun ca nu doar in municipiul Sibiu sunt scoli, colegii cu istorii impresionante, dar si in judet.

Cum insa si din manualele de istorie lipsesc pagini mari din istoria Ardealului, nimic nu e de mirare!!!

Mai jos- spicuiri din textul amintit, in contrapartida cu… multiseculara istorie a Colegiului National “Brukenthal”:

“18 Aprilie este Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor, zi convenită de ICOMOS și UNESCO în 1983 pentru atragerea interesul publicului pentru protejarea patrimoniului arhitectural. Anul acesta subiectul Zilei Mondiale a Monumentelor și Siturilor este : Patrimoniul Educației. El a fost evocat în cursul unei manifestări ce s-a desfășurat Joi 18.04.2013 la ora 14.30 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, la invitația Rectorului acestei Universități și a ICOMOS România1, în prezența autorităților de specialitate din domeniul educației, învățământului superior, culturii și patrimoniului și a conducătorilor instituțiilor școlare, liceale și universitare – monumente istorice – din București. Au fost prezenți Remus Pricopie, Ministrul educației naționale, Mihnea Costoiu, Ministrul învățământului superior, cercetării științifice si dezvoltării tehnologice, Ecaterina Andronescu, fost ministru al educației, Radu Boroianu, Secretar de Stat in Ministerul culturii, Rectorul ASE, prof. univ.dr. Pavel Năstase, conf. Mireille Rădoi, Director general al BCU, Calin Andrei, Primar al municipiului Câmpulung, profesori universitari, directori de licee si scoli generale, conducerea UAUIM, cadre didactice din UAUIM si studenți.

 

In Romania sunt clasate un număr de 605 școli, licee, colegii, facultăți și sedii de universități ori biblioteci ca monumente istorice. Aproape jumătate din aceste monumente sunt școli primare-gimnaziale, 25% o reprezintă liceele și colegiile naționale și cca. 10% sunt spații universitare. Repartiția geografică a monumentelor istorice “ale educației” acoperă, cu două excepții (Ilfov și Vâlcea) întreg teritoriul țării, cele mai bogate în această categorie patrimonială fiind mun. București, cu 45 monumente istorice, județele Iași și Cluj cu 43 și respectiv 32. Brașovul cu Șcheii dețin prin Școala românească de la Sf. Nicolae construcția școlară cea mai veche din România, datând din 1495. Monumentele educației sunt în bună măsură bunuri publice administrate de consiliile locale, ori de universități, dar sunt și cazuri de excepționale bunuri de patrimoniu aparținând cultelor (Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, Batthyaneum din Alba Iulia ori evocata mai sus Școală din Șcheii Brașovului).

Tipologia arhitecturală cea mai bine reprezentată în lista monumentelor istorice alocate educației este școala primară de sfârșit de secol XIX, început de secol XX, cunoscută drept “școala Spiru Haret”. În județe precum Bacău, Dâmbovița, Giurgiu și Teleorman școlile de acest tip, între 15 și 25 pe fiecare județ, dau peste trei sferturi din numărul monumentelor istorice ale educației. În Transilvania școlile clasate monument istoric sub titulatura “vechea școală românească” ori “prima școală românească” vorbesc cu precădere de strădaniile intelectualității ardelene pentru păstrarea limbii și identității naționale”.

 

Povestea… “Brukenthal-ului”

Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” este un liceu cu predare în limba germană din Sibiu. Școala este atestată documentar din 1380 și este unul din cele mai importante licee din oraș, cel mai important cu predare exclusiv în limba germană. Clădirea actuală a fost construită în 1779 și se află în centrul orașului, în aceeași curte cu Biserica Evanghelică C.A. (de care a aparținut mult timp). Școala poartă numele baronului Samuel von Brukenthal, care a menționat-o în testament și i-a lăsat bunuri importante.

 

Istorie

1380. Prima mențiune documentară privind existența unei școli provine dintr-un „registru de cheltuieli al bisericii”. În acest registru era menționată următoarea frază: „Item das man den schole hat gemacht XIX florin und 1 orth” (Se precizează o cheltuială de 19 florini și un ort pentru reparația școlii). Din anul 1449 este menționată poziția exactă a clădirii, în partea sudică a bisericii parohiale orășenești, dealtfel, poziția actuală a gimnaziului.

1500 – 1599. Școala este remenționată în 1545, când biserica a cumpărat o casă ce se afla în curtea bisericii, pentru a extinde clădirea. Un eveniment important se constituie în 1555, când școala este ridicată prima dată la rangul de gimnaziu. După 2 ani se cumpără cărți pentru biblioteca școlii, în valoare de 100 guldeni iar după 23 de ani, în 1578, școala este ridicată de la rangul anterior, la „Gimnasium academicum”. Biblioteca școlii este mutată în „Capela Sf. Ladislaus” iar în 1598 se mai achiziționează încă două clădiri (tot din curtea bisericii) pentru extinderea școlii. În același an se adoptă cel mai vechi regulament al școlii: Statuta scholae Cibiniensis”.

1600 – 1699. În această perioadă se fac mai multe donații școlii: 1616, o brutărie de către primar; 1653, o brutărie de către bijutierul P. Schnell iar în 1666, o grădină profesorilor, de către Anna Schinn.

1700 – 1799. În 1722 sinodul Bisericii Evanghelice decide obligativitatea frecventării învățământului elementar, atât pentru băieți cât și pentru fete. Apar noi regulamente ale școlii, care spun că studiile gimnaziale se pot termina doar cu un examen de maturitate. Peste 20 de ani, comitele sașilor Simon von Baussner donează școlii 5000 de guldeni pentru o masă gratuită în cinstea elevilor. Astfel de donații se fac și în anii următori. Între anii 1779 – 1781 se construiește actuala clădire a școlii. Împăratul Iosif al II-lea vizitează școala în anul 1783. Pe lângă gimnaziu, sub aceași conducere, se înființează un seminar teologic-pedagogic și o școală de meserii, care devine ulterior reală.

1800 – 1899. În anul 1849, se face o reformă pe tot teritoriul monarhiei habsburgice: cursurile gimnaziale sunt extinse la opt ani iar la absolvire se susține un examen de maturitate. Seminarul teoogic-pedagogic primește o conducere proprie și școala reală se mută într-o nouă clădire.

1900 – 1999. În 1921, la 200 de ani de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal, școlii i se dă numele de „Brukenthalschule” (Liceul Evanghelic C.A. de băieți „Brukenthal”). După un an se formează corul școlii de către Franz Xaver Dressler și fanfara „Blasia”. Se decide ca școala reală să fuzioneze cu liceul. În 1937, se construiește sala de gimnastică a liceului, care ulterior este transformată în aulă. Școala trece sub conducerea Grupului Etnic German, dar după doi ani se reînapoiază bisericii. Între anii 1944-1946, Armata Roșie folosește clădirea școlii drept spital (aceasta distruge părți din arhitectura școlii). După ce Armata Roșie pleacă, mai mulți elevi și profesori sunt deportați la muncă în URSS. În 1948, datorită reformei școlare comuniste, școlii i se iau bunurile. În același an, Gimnaziul „Brukenthal” este desființat de către guvernul de la București. În sediul gimnaziului își desfășoară activitatea alte școli, până în 1954, când liceul este reînființat, sub numele de Școala medie de băieți nr. 4, dar cu alt sediu. Eveniment tragic în 1977, când în timpul unei tabere la Bâlea Lac, elevii sunt surprinși de o avalanșe pe pârtia de schi. În timpul avalanșei decedează 3 profesori și 13 elevi. Liceul revine în sediul actual, doar după un an. Tot atunci, liceul admite și fete și se înfiintează clase în limba română. În 1980, se serbează 600 de ani de la atestarea documentară și se transformă sala de sport în aulă. După revoluție, majoritatea populației germane pleacă definitiv în Germania. Astfel „Liceul Brukenthal” devine o școală cu predare în limba germană, majoritatea elevilor fiind români.

din 2000 până în prezent. În 2001, ministerul ridică Liceul „Brukenthal” la rangul de colegiu național, astfel numele nou al școlii fiind „Colegiul Național Samuel von Brukenthal”. Pentru a nu se mai folosi aula drept sală de sport, se construiește, împreună cu Liceul de Arte o sală de sport. Se renunță la încălzirea cu sobe de teracotă și se instalează o centrală termică interioară. Tot atunci, podul este transformat într-o mansardă, unde se găsesc laboratoarele de informatică. Actualmente, liceul avea, până în anul școlar 2010-2011 inclusiv, 4 profiluri: matematică-informatica intensiv, matamatică-informatică, științe ale naturii și filologie, urmând ca profilul neintensiv de matematică-informatică să fie exclus și să se creeze o a doua clasă de științe, o dată cu începerea anului școlar 2011-2012, datorită cererii foarte ridicate de înscriere la acest profil.

Regulamentele școlii

Școala avea un regulament de ordine exterioară în 1758, din care au supraviețuit părți, până în 1850 și după. Cel mai vechi regulament de ordine interioară datează din 1598 și este totodată și cel mai vechi din Sibiu. Acesta se numea „Statua scholae Cibiniensis”.

În 1598, s-a înființat o organizație a elevilor „Coetus”. Regulamentul acesteia a fost schimbat, abia în 1925. Organizația a fost redenumită în 1940, deoarece avea un nou regulament (de orientare fascistă). Noul nume era „Deutsche Jugend” (Tineretul minoritar german).

 

Arhitectură

Între anii 1779 – 1781, s-a construit actuala clădire a școlii. În proiectul înițial, școala avea 3 etaje, dar al 3-lea nu a mai fost construit. Actula școala este structurată pe 5 nivele. Primul nivel este subsolul. Acesta nu este cât baza școlii, ci doar în anumite părți ale școlii. Acest lucur se datorează faptului ca subsolul a fost săpat doar după mulți ani de la terminarea școlii. Al doilea nivel este parterul, la care se găsesc săli de clasă. Primul etaj cuprinde cancelaria, aula și alte săli de clasă. Etajul al doilea este alcătuit din săli de clasă, laboratorul de fizică, laboratorul de biologie/geografie și cele două balcoane ale aulei. Ultimul nivel este mansarda, aici se găsesc doar laboratorare de informatică. Parterul este pavat cu piatră cubică iar etajele superioare, mansarda, șălile de clasă și alte încăperi cu parchet.

Clădirea școlii este clasată pe lista monumentelor istorice din județul Sibiu cu cod LMI SB-II-m-A-12082. (v. wikipedia.org)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: